Hlavní obsah

Ještě jednou Kurt Wallander

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesporně potěšující zprávou je pro fanoušky švédského detektiva Kurta Wallandera vydání nové a popravdě řečeno už spíše neočekávané audioknížky. Série případů kriminalisty z ystadské policie byla již završena a uzavřena. Totéž bohužel platí i o jejím autorovi, spisovateli Henningu Mankellovi, který zemřel v roce 2015.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

A tak vydání dosud nepublikované audioknihy Ruka, rozšířené ještě o doslov pod názvem Wallanderův svět, je potěšitelnou skutečností. V režii Michala Bureše se Ruky zhostil tradiční wallanderovský interpret Jiří Vyorálek, doslovu Wallanderův svět se pak ujal Jiří Hromada. V titulním příběhu zastihneme ystadského komisaře v čase, kdy už pomýšlí na konec své policejní dráhy a uvažuje o důchodu ve vysněném venkovském domku se psem po boku.

Možnost jeden přesně takový získat se naskytne prostřednictvím kolegy Martinsona. Vše se ale od základu změní ve chvíli, kdy Wallander při obhlídce najde na zahradě kostru lidské ruky. Rozjíždí se rozsáhlé pátrání, otevírá se kriminální případ. Jak se záhy ukáže, kořeny je nutno hledat v hluboké minulosti před mnoha desítkami let. Svědci už většinou nežijí, a když ano, je jejich paměť značně zatemněná stářím. Přesto se ale Kurt Wallander nevzdává, navíc se v jeho týmu objevila i dcera Linda, která dokončila studia na policejní akademii a stala se posilou ystadské kriminálky.

Jak celý případ dopadne, se pochopitelně nesluší prozrazovat. Zastavme se však u druhé nahrávky, doslovu Wallanderův svět v podání Jiřího Hromady.

Je jakousi autorovou rekapitulací jednotlivých knih a případů. Připomíná internetové stránky televizních seriálů, na kterých bývají přehledně načrtnuty charaktery jednotlivých postav a vztahy mezi nimi.

Na druhou stranu pro fanouška Mankellových detektivních románů je zajímavé poslechnout si, jak své postavy charakterizuje autor osobně. Takže i takový vhled do Wallanderova světa stojí za to.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám