Hlavní obsah

Jerry Lee Lewis je jako film pro pamětníky. Neurazí, ale nenadchne

Novinky, Stanislav Dvořák

Asi dva tisíce lidí všech věkových kategorií si přišlo do pražské Tesla Arény poslechnout rock n rollovou legendu Jerryho Lee Lewise. Jeden z mužů, "kteří to všechno začali", už překročil sedmdesátku, takže si zaslouží čestnou cenu už za to, že je schopen vystupovat. Otázka je, jestli jeho vystoupení v roce 2009 má nějaký hudební smysl.

Foto: Volfík René, ČTK

Starý Jerry Lee je nezmar, ale jeho koncerty dnes náladou připomínají muzeum.

Článek

Předkapela Lindy Gail Lewisové začala sympaticky, hrála s jistotou, nicméně pořád připomínala spíš dobrou revivalovou zábavovku z americké hospody, kam si vesničani chodí v sobotu zatancovat, než mezinárodní senzaci. Ale fajn, přinejmenším působila autenticky a typicky jižanská blond zpěvačka s country a rock n rollem v krvi halekala, jak se patří.

Po dlouhé pauze nastoupila hlavní kapela, ale zase bez Lewise, a mezi obecenstvem už to začalo šustit neklidem. Až po několika písničkách na pódium vetchým krokem konečně vstoupil Jerry Lee a za velkého aplausu spustil. Sázel jeden klasický "rokec" za druhým, občas zařadil country. Sóla na piáno zahrál zručně, ale i tak brzy sklouzl k monotónnosti, na pódiu se nekonala žádná show, spíš postávání a rutina. Muzikanti jen přišli do práce.

A ten zpěv! Politická korektnost sice velí, aby se staří lidé moc nekritizovali, a fanoušci Jerryho Lee Lewise asi budou tvrdit, že byl úžasný, nicméně pravda je taková, že jeho stařecký hlas postrádal barvu a energii, při zpěvu drmolil a celkově vyvolával neutrálně mrzutý, uspávací dojem.

Jeho význam v začátcích žánru nepopírejme, je to klasik, ale chodit na něj dnes? Nuda. Když si pak cestou domů pustíte starou desku Little Richarda z 50. let, poskytne vám lepší zážitek než celý koncert.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám