Hlavní obsah

Jens Lapidus nabízí víc než krimi

Právo, František Cinger

Příval severské detektivky na českém trhu vyvolává otázku, v čem spočívá literární kvalita knih navazujících na díla Henninga Mankella či Stiega Larssona. Dobře se na ni dá odpovědět nad knihou stockholmského právníka Jense Lapiduse (1974), jehož první díl zamýšlené série vyšel s názvem Pouze pro VIP.

Foto: nakladatelstív Kniha Zlín

Obal knižní novinky

Článek

S jeho knihou Snadný prachy – a se srbským mafiánem Mradem, Chilanem Jorgem, toho času na útěku z vězení, a JW, mladým klukem z průměrné švédské rodiny – se mohli v roce 2011 seznámit i čeští čtenáři. Příznivci stříbrného plátna znají už její filmovou podobu od režiséra Daniela Espinosy.

Nyní Kniha Zlín nabízí brilantní krimi thriller z prostředí VIP s prvky psychologického či společenského románu. Syn srbského imigranta Najdan je po osmi letech za mřížemi zpátky na svobodě. V srdci mu doznívá upřímný vztah s mladou dozorkyní i vnímané otazníky nad tím, pro koho kdysi – jako člen gangu srbských mladíků – unesl jednoho muže. Dluhy si žádají splacení.

Proto přijme nabídku advokátní kanceláře slibující tučný honorář za diskrétní nalezení uneseného syna rodiny patřící ke stockholmské smetánce.

Své zkušenosti z podsvětí i z vězení musí spojit se snaživou advokátní koncipientkou Emelií toužící postoupit v kariéře výš.

Autor dál rozpracovává témata, o nichž už psal, ale výsledek je kvalitativně jiný. Každá z osob v sobě skrývá tajemství. Vzniká tak malý rodinný portrét takřka všech zúčastněných, kteří tak nejsou jen postavami vhodnými k diskusi nad dalším postupem při pátrání, ale tvoří působivé psychologické i sociální zázemí poskytující čtenáři k detektivnímu pátrání přidanou hodnotu obrazů života lidí i části společnosti.

Podobně jako Larsson, který odkrýval podhoubí Švédska spojující dnešek s nacistickou minulostí, i Lapidus nabízí kritickou sondu do kontrastů současné švédské společnosti.

A činí tak způsoby nanejvýš literárními. Bylo by laciné převzít se vším všudy označení Stockholm noir, jak je Lapidusův styl či žánr pojmenováván doma. Nabízí totiž víc než jen působivý krimi thriller.

Jens Lapidus: Pouze pro VIP
Kniha Zlín, přeložil Martin Severýn, 512 stran, 369 Kč, e-kniha 189 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám