Hlavní obsah

Jednu Adele na kazetě. Britové nadšeně kupují vinyly i audiokazety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gramofonové desky Adele, skupiny ABBA, Fleetwood Mac a Eda Sheerana jsou letos nejprodávanější ve Velké Británii, hlásí BBC. Prodeje na ostrovech přesáhly hranici pěti milionů vinylů za rok. Pomalu roste i prodej kazet.

Foto: Sony Music

Adele vydala svou čtvrtou desku.

Článek

Zhruba 23 % prodaných alb tvoří v roce 2021 vinyly. Na prvním místě je ABBA a Voyage, druhé místo patří zpěvačce Adele a desce 30, třetí je Fleetwood Mac a deska Rumours. Čtvrtý je Ed Sheeran (Equals) a pátá Amy Winehousová (Back to Black).

V roce 2020 se v Británii prodalo 4,8 milionu kusů. Zákazníci nepodléhají krátkodobým módním vlnám, kupovali hlavně Fleetwood Mac, Oasis, Queen, AC/DC, Nirvanu a Amy Winehousovou.

Foto: Facebook ABBA Voyage

ABBA

Prodeje vinylů rostou už celou dekádu, zatímco CD stále padají. Letos poklesla o 12 %. Prodalo se 14 milionů kusů, což naznačuje, že se dočkáme chvíle, kdy vinyl překoná CD, ale nebude to úplně brzy.

Festivaly hlásí, že v létě budou. Objednaly stovky kapel

Festivaly

Zájem o černé desky je ohromný také v USA a už se objevují problémy s výrobou kvůli kombinaci covidu, rozpadajících se dodavatelských řetězců, a dokonce i nedostatku surovin. V ČR nejsou data za rok 2021 k dispozici, ale v roce 2020 vinyly vzrostly o 12 %.

Kuriozitou pro milovníky retra jsou audiokazety. Jde sice o maličký trh, ale už devět let v řadě roste. Ve Velké Británii se prodalo asi 190 000 kazet za rok, což představuje meziroční nárůst o 20 %. Většinou se prodávají podepsané v balíčku s CD nebo vinylem. Většina lidí ovšem kazety nemá kde přehrát.

Herci slaví 20 let Harryho Pottera. Rowlingovou nepozvali

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám