Hlavní obsah

Jazz i gospel předvedou Harlem Gospel Singers

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký soubor Harlem Gospel Singers (nemá nic společného se známým Harlem Gospel Choir) předvede 13. prosince v pražském Kongresovém centru svou efektní show spojující blues, jazz, gospel i muzikál.

Článek

Vystoupení Harlem Gospel Singers jsou rychlokurzem dějin černé muziky. Soubor prezentuje staré tradicionály ale i slavné hity Raye Charlese či Bessie Smith v moderních aranžích s jazzovými a rockovými prvky a nezapomíná ani na propracovanou choreografii.

Soubor je spíše muzikálový než gospelový v tradičním smyslu, ale část koncertu vždy věnuje nejslavnějším gospelům, většinou zakončuje skladbou Oh Happy Day.

Sólovou hvězdou harlemského tělesa je zpěvačka Queen Esther Marrow, doprovod obstarávají výborní jazzoví muzikanti ( varhany, piáno, bicí, basa a dechy). V Praze již vystupovali dvakrát.

Co je to gospel?

Slovo gospel znamená evangelium, je to černošská duchovní hudba, která vznikla v USA. Vychází z prastarých spirituálů, ale v současnosti už může znít velmi moderně, připomíná soul, jazz nebo rock. Původně Afroameričané zpívali bez doprovodu, rytmus podporovalo tleskání a dupání, ve třicátých letech se začala  tato hudba "od Boha" míchat s "ďáblovou" hudbou (blues). Zřejmě najslavnější zpěvačkou gospelu v historii je Mahalia Jackson, gospelu se ale věnovaly i největší hvězdy pop music jako Aretha Franklin či Little Richard. V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století se gospel promíchal s moderním jazzem a rockem a začali se do něj přidávat i instrumentální sóla na kytaru, varhany. V současné době se lze setkat s tím, že se jako gospel označuje téměř jakákoliv hudba s náboženskými texty, může znít jako současné R'n'B a obsahovat i prvky hip-hopu. 

Lístky na koncert jsou k zakoupení v síti Ticket Pro za 690 kč, 990 kč, 1290 kč a VIP za 1690 kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám