Hlavní obsah

Jazz Generation pokřtí debutové album

Právo, Jaroslav Špulák

Broumovská skupina Jazz Generation pokřtí v sobotu 20. prosince v Městském divadle Broumov debutové album nazvané „1“. Jeho kmotry se stanou legendy regionálního jazzu Běla a Dieter Balzarovi. Začátek koncertu je v 19 hodin. Jazz Generation založil v únoru 2008 trumpetista a aranžér Štěpán Přibyl. Formace do svého repertoáru řadí swing, latino, jazz rock, funk, fusion, jazz, pop i další hudební styly. Autorské skladby tvoří kytarista Jiří Týfa a kapelník Přibyl, který odpověděl i na několik otázek.

Foto: archív kapely

Jazz Generation, Štěpán Přibyl třetí zleva.

Článek

Jaké písničky na vašem debutovém albu jsou?

Jsou na něm skladby a písně, které reflektují zvuk a tvorbu kapely v posledních letech, kdy se ustálila na devíti muzikantech. V počátcích nás ale na pódiu bývalo více. Vzpomenu-li třeba na naše koncerty věnované adventnímu času a vánočním svátkům, základ tvořila Jazz Generation, k ní přibyly smyčcový kvartet, vokální sextet a někdy i dětský pěvecký sbor. To je už ale spíše historie.

Skladby na albu jsou v zásadě z naší dílny, konkrétně od kytaristy Jirky Týfy. Všechny, až na bonusovou, byly natočeny živě. Na tom si dost zakládáme. I náš zvukař Jan Středa preferuje přirozenost a přenáší zvuk kapely tak, jak zní na pódiu či ve zkušebně lidem do uší na koncertech i nahrávkách. Takže naše deska je dynamická a doufáme, že to posluchači ocení. Dvě písně na ní jsou od tvůrců zahraničního jazzu a popu. Come Away With Me je od Norah Jones a bonus White Christmas od Irvinga Berlina.

Jaké jsou koncertní plány Jazz Generation?

V posledních třech letech jsem coby kapelník přestal tlačit na pilu a nechal kapelu více se otevřít a ustálit spíš přirozeně, než abych do vývoje ostře zasahoval. To se odráží mimo jiné na koncertní činnosti. Kapela hraje na různých festivalech a akcích na Náchodsku, Broumovsku a v královéhradeckém kraji. Tak trochu nyní předpokládáme, že nová ucelená tvář nás pomůže zviditelnit, že budeme koncertovat více a podíváme se s naší muzikou i po Čechách. Rádi bychom ale také zajeli například do Polska.

Co vás při psaní skladeb inspiruje?

Jak už jsem řekl, autorství našich skladeb patří kytaristovi Jirkovi Týfovi, který má dar dobrých nápadů  jak u textů, tak muziky. Přinese nosnou kostru, spolu to projedeme, uděláme nějaké úpravy, abychom pak mohli ucelenější formu předložit kapele. No a pak aranžujeme, někdy i všichni. Někdy je to hned, jindy si na ustálení formy počkáme třeba i rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám