Hlavní obsah

Jatka78 otvírají první kompletní sezónu

Právo, rh

Prostor pro nové umění Jatka78 nacházející se v Pražské tržnici v Holešovicích se za poslední rok etabloval jako domov kvalitního nového cirkusu, současného tance, divadla a netradičních kulturních událostí. Od 9. září zahajuje první kompletní sezónu, během které divákům nabídne řadu zajímavých akcí.

Foto: Jakub Jelen

Nový projekt Cirku La Putyka Family je největší akcí v historii souboru.

Článek

Zahajovací veček bude patřit Bouři režisérského dua SKUTR, v níž si tvůrci pohrávají s motivy Shakespearova dramatu v nových souvislostech. Poprvé v Česku se 19. září na Jatkách 78 objeví sólová performance Endless Composition tanečníka a choreografa Jozefa Fručka. Jde o pětihodinovou improvizaci na téma současného umění, v níž vedle Fručka účinkuje pouze třicet dvoumetrových dřevěných hranolů. Tato živá instalace se koná v takzvané Skleněnce (hala 11a v areálu tržnice).

Jednodenní přehlídku tvorby dua Rootlessroot tentýž den večer přímo na Jatkách78 doplní Linda Kapetanea svým projektem na téma ženství W Memorabilia (Phaedra's Laboratory).

Na začátku října budou Jatka78 hostit festival 4+4 DNY V POHYBU. Během tří večerů v Holešovicích vystoupí francouzský nekonvenční umělec Jonathan Capdevielle se svým představením Adishatz / Adieu (3. října) a autorka hudby k filmu Hotel Rwanda Dorothée Munyaneza (5. října). Na 9. října je připraveno představení Night Tripper uznávané norské choreografky Ingri Fiksdal.

Foto: archiv Jatka78

Jozef Fruček a třicet dřevěných hranolů tvoří představení Endless Composition.

K nejočekávanějším událostem bude patřit nový projekt Cirku La Putyka s názvem Family. Principál souboru a režisér Rostislav Novák k němu přizval většinu umělců, kteří na představeních Putyky spolupracovali v uplynulých letech. Z důvodu náročnosti a mezinárodního charakteru bude Family uvedena pouze v premiéře 14. října a pak ve dvanácti reprízách do konce měsíce.

Cirk La Putyka je rezidenčním souborem Jatek78, proto na předvánoční týdny přichystal komponované večery La Putyka de luxe, během nichž diváky provede všemi prostory Jatek78, tedy galerií, divadelním sálem i zkušebnami.

Jatka78 ale vznikla především jako prostor pro nové umění, nový cirkus, taneční a pohybové divadlo a mladé umělce. Vedle téměř kompletní přehlídky inscenací Cirku La Putyka se proto diváci mohou těšit na soubory jako BodyVoiceBand (Vojna, Bubny v noci) nebo 11:55 (Regulace intimit, Střepy a chlebíčky, Hodní chlapci), přičemž Regulace intimity bude 17. září uvedena v rámci večera Welcome Drink pořádaného na podporu běženců a jejich vstřícného přijetí českou veřejností. Součásti večera bude i debata časopisu Respekt o přístupu k uprchlíkům a koncerty kapel jako Sunflower Caravan nebo Peter Pan Complex.

Na 30. října chystá soubor 420PEOPLE poprvé pro Jatka78 nastudování taneční pocty ping-pongu (A Dance Tribute to Ping Pong) od slavné Jo Strømgren Kompani. Ta tímto představením pokračuje v symbióze tance a sportu, na níž začala pracovat již v roce 1997 uvedením Taneční pocty fotbalu.

A Jatka78 myslí i na děti. Od 31. října každou sobotu od 16 hodin bude prostor patřit dětem, a to formou workshopů, představení a dalších akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám