Hlavní obsah

Japonci požádali Prahu o prodloužení Muchovy výstavy v Tokiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Tokiu požádali hlavní město o prodloužení výstavy. Důvodem je vysoká návštěvnost, která po pěti dnech výstavy přesáhla 26 000 lidí, řekl pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). Zda Praha vyhoví, není zatím jasné.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Slovanská epopej v Japonsku

Článek

Plátna jsou v Tokiu vystavena od minulého týdne a mají být v Japonsku do letošního 5. června. Je to poprvé, kdy je všech 20 monumentálních pláten s mytologickými výjevy vystaveno v zahraničí.

„Organizátoři nás již požádali, zda by bylo možné výstavu prodloužit. To ale zatím nevíme, zda je možné. Žádost byla zatím ústní a musíme počkat na písemnou podobu, teprve poté o tom můžeme jednat,” řekl. Plátna podléhají přísnému bezpečnostními režimu i pojištění. O případném prodloužení by rozhodla po diskusi s vedením Prahy Galerie hlavního města. „Po prvních pěti dnech výstavy se návštěvnost vyšplhala na 26 300 návštěvníků. O víkendu to bylo každý den po asi šesti tisícovkách lidí,” dodal Wolf.

Mucha je v Japonsku respektovaný a oblíbený umělec a výstava budí v zemi velkou pozornost. Ministerstvo kultury před zahájením výstavy předpokládalo návštěvnost okolo čtvrt miliónu lidí. Podle Wolfa by to mohlo být víc. Vernisáž výstavy se v Tokiu uskutečnila 7. března za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a Wolfa. Pro veřejnost byla otevřena o den později a hned první den přišly 4000 návštěvníků. Pro srovnání loni v Národní galerii cyklus vidělo 119 675 lidí s denním průměrem 385 návštěvníků. Výstava ale měla charakter trvalé expozice a byla přístupná téměř pět let.

Cyklus maloval Mucha od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek.

Reklama

Výběr článků

Načítám