Hlavní obsah

Jana Plodková jako svobodná matka v krizi

Novinky, Stanislav Dvořák

Absence blízkosti je film mladého absolventa FAMU Josefa Tuky. Točí ho mimo jiné na Karlovarsku a do hlavní role si vybral Janu Plodkovou. Jde prý o „křehké psychologické drama“.

Upoutávka na film Absence blízkostiVideo: Cinema Belongs To US

 
Článek

„Hedvika (Jana Plodková) je svobodná matka tříměsíční Adélky, která prochází životní krizí. Podvědomě cítí, že má raději svého psa než vlastního potomka, a v pořádku není ani její vztah s matkou. Po období vnitřního zmatení si uvědomí, že její hlavní problém spočívá v absenci mateřské blízkosti. Když jedné noci nalezne rodičovské deníky svého zesnulého otce, kde zaznamenával rané dětství své dcery, rozhodne se Hedvika jejich láskyplný obsah využít jako terapii. Začne deníky intenzivně číst, jezdit na místa v nich popisovaná, a pomalu začíná vidět některé věci jinak,“ popsala téma filmu Adéla Leinweberová ze společnosti Cinema Belongs To Us.

Jedná se o nízkonákladový film, který si vybral náročné téma odcizení. To  panovalo už mezi Hedvikou a matkou, a pak logicky i mezi Hedvikou a dítětem.

Jana Plodková ve filmu Absence blízkosti

„Janu Plodkovou jsem si v roli Hedviky představoval od samého začátku. Má v sobě velký kontrapunkt - na první pohled má vizáž modelky, ale navzdory tomuto prvoplánovému vzhledu je schopná vytvořit velmi hlubokou hereckou emoci. Tenhle protiklad má v sobě velmi málo herců,“ řekl režisér Josef Tuka.

„Když mě Pepa oslovil s nabídkou zahrát si ve filmu Absence blízkosti, velmi mě to potěšilo. Myslím, že téma filmu je velmi aktuální a bude aktuální stále. Vztahy mezi dětmi a rodiči jsou naprosto zásadní a důležité pro fungování mezilidských vztahů a přeneseně i pro fungování celého světa. Jakmile tyhle věci nefungují, rostou z nás odtažití, chladní lidé. Co může vyrůst z holky, která si s matkou od malička nerozumí, s tátou vyrůstala jenom prvních pár let svého života, takže nějaké to objetí a lásku úplně nepoznala? Hedvika se snaží ty věci pochopit a najít klíč k tomu, proč žije v takovém napětí, proč je nespokojená a proč necítí lásku ke svému dítěti,“ uvedla Jana Plodková.

Film by měl být v kinech v létě 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám