Hlavní obsah

Jan Tříska: Budu hrát Leara, jak se hrát má

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lehce posunutou meziobratlovou ploténku má herec Jan Tříska, který již druhým rokem hraje na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě titulní roli v Králi Learovi. Kvůli ní byl v sobotu krátce hospitalizován v Motole, odkud na vlastní žádost odešel, aby mohl v neděli opět hrát.

Foto: Techmania Science Center

Expozice "Lidské tělo" bude nezávisle na věku návštěvníka srovnávat fyzické možnosti a schopnosti lidského těla a ostatních živočišných druhů.

Článek

"Jděte mi k šípku s poplašnými zprávami, že jsem zkolaboval," říká věčný mladík a sportovec (66) každému, kdo ho lituje a vyslovuje obavy, jestli tragického krále v této sezóně dohraje.

Podle lékařů Třískův handicap neohrožuje v žádném případě život, je ale dost bolestivý. Vzniká neodhadnutelně při neobvyklém, nepředvídaném pohybu. Nejedná se o tzv. housera, ten je postižením svalovým. "Poprvé mne to chytlo, když jsem v Los Angeles zavíral kufr svého auta, a nyní při rehabilitaci," vysvětluje Tříska.

Na otázku, neprojeví-li se nemoc na jeho výkonu na samém konci hry, kdy hořekuje nad mrtvým tělem dcery Kordelie, kterou nese v náručí, odpověděl rezolutně. "Chci hrát Leara tak, jak se hrát má."

"Lear pana Třísky, jak ho zahrál po zranění v neděli, byl ještě temperamentnější a opravdovější než jindy," dodala tisková mluvčí Shakespearovských slavností Magdalena Bičíková. "Lidé ho spravedlivě odměnili aplausem ve stoje."

Za roli Leara Tříska na jaře získal prestižní Cenu Alfreda Radoka za nejlepší herecký výkon roku a Cenu Divadelních novin.

Král Lear se hraje v Praze do neděle 17. srpna, a pak ještě v Brně od 26. do 30. srpna. Poslední příležitostí jak sehnat vstupenky na Pražský hrad je čtvrteční benefiční představení. Jeho výtěžek bude v rámci sbírky primátora Pavla Béma Rok po povodni věnován na obnovu pražské Stromovky. Už loni darovaly Shakespearovské slavnosti výtěžek 300 tisíc korun z benefičního představení z Leara povodní těžce postiženým Lahovicím-Lahovičkám u Zbraslavi

"Každý dobrý skutek je příležitost nejen pro ty, co dostávají, ale také pro ty, co můžou něco dát. To si samozřejmě všichni, co přispívají na charitu, dobře uvědomují," řekl v této souvislosti nepřekonatelný představitel Leara Jan Tříska.

Lehce posunutou ploténku páteře má herec Jan Tříska, který již druhým rokem hraje na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě titulní roli v Králi Learovi. Jiří P. Kříž

Reklama

Související témata:

Související články

Jan Tříska odešel z nemocnice a hrál Leara

Herec Jan Tříska se rozhodl odejít z nemocnice a odehrál v neděli představení Krále Leara na Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Lékaři...

Výběr článků

Načítám