Hlavní obsah

Jan Hus je v díle Evy Kantůrkové stále aktuální

Právo, František Cinger

Otázka zdánlivě historická či teologická, zda je odkaz Jana Husa stále aktuální, se díky Evě Kantůrkové opět stala součástí dnešního života. Do zkoumání zákrut jeho díla se dala v době, kdy měla za sebou román Přítelkyně z domu smutku, v němž zpracovala zážitky z vazby ve věznici Praha Ruzyně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spisovatelka Eva Kantůrková

Článek

Její Jan Hus vyšel poprvé v samizdatu v roce 1988 a právě diskuse katolických i evangelických teologů a filozofů o něm, která je součástí tohoto už třetího vydání, je cenným dokladem trvalé aktuálnosti Husovy osobnosti i spisovatelčiny práce.

Se zájmem a porozuměním vykresluje postavy krále Václava IV., arcibiskupa Zbyňka Zajíce z Házmburka, Jeronýma Pražského nebo Štěpána Pálče, rovněž Husova přítele, který se však v roce 1412 vydal cestou poslušnosti rozhodnutí „vyšších“ institucí.

Věrnost myšlence

Jan Hus se však odvolal k instituci nejvyšší, k Ježíši Kristu, navazuje tak na jeho polemiky s izraelskými společenskými autoritami. Kantůrková rovněž překročila hranice své, naší doby, když se soustředila na Husovo myšlení a odmítla ctižádost vnímat ho jako politika.

Ukazuje však, že se nebránil taktickým postupům, a to ani v Kostnici. Když však přišlo na věrnost základní myšlence, neváhal a postavil se třeba všem. Štěpán z Pálče, nejdříve přítel, později nejvýznamnější domácí kritik, ctil zavedený řád. On zůstal věrný poznané pravdě. A toužil, aby se stala pravdou i v životě.

Pozoruhodné je srovnání odkazu sv. Jany z Arku a Jana Husa, které provedl evangelický farář Jan Dus st. (1903-1995). Oba zemřeli jako kacíři, ona se dovolávala hlasů v sobě, které ji řídily, Hus bible.

Janiny vnitřní hlasy umlkly, Husovo dílo však žilo spolu s biblí dál, on se stal reformátorem církve. Ona světicí. Hus, který se nepokořil nejvyšší dobové autoritě, papeži a koncilu, nemůže být svatořečen. Žije však dál právě ve svém duchovním odkazu, který překonává hranice zeměpisné i časové.

Eva Kantůrková: Jan Hus

Vydavatelství Ideál, 460 stran, 380 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám