Hlavní obsah

Jan Burian je opět ředitelem Národního divadla, má však podmínky

Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla v Praze. Burian na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení ND s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Znovu jmenovaný ředitel ND Jan Burian (vlevo) s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Článek

Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit. Dodal, že jestliže mohl být jako šéf ND během hodiny odvolán, tak stejně rychle může on sám odstoupit z této funkce.

Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. Premiér mu pak nařídil Buriana do funkce vrátit.

Herci se nechtějí vrátit

„Svou výpověď rozhodně nestáhnu. Jak už jsem řekl, odvolávání ředitelů ND tímto způsobem se nestalo poprvé a nejsou žádné záruky, že nepřijde někdo jiný, kdo se zachová podobně. To se musí řešit nějak zásadně. Nevím jak, ale je na čase dát najevo, že to už dál nejde. Je to obecný problém české kultury,“ řekl Právu herec Ondřej Pavelka.

„Nestahuju své rozhodnutí, počkám si na hlasování o důvěře vládě. Dokud je tam Balvín a Rusnok, mám pocit, že vláda odborníků se zvrhla v bandu čističů. Moje rozhodnutí není jen proti Balvínovi, je to obecně proti politické zvůli,” odpověděl Novinkám podobně Richard Krajčo.

"Není co stahovat. Vyjádřili jsme se k situaci a nemůžeme reagovat tak rychle, jako jedná vláda. Vláda jedná z minuty na minutu, tak neuvažují a nejednají ani psychopaticky založení lidé. Je to jak zběsilé auto...," řekl ČTK herec Prachař. Podle něj může trvat i několik týdnů až měsíců, než se situace uklidní.

Mluvčí činohry Tomáš Staněk věří, že po Burianově jednání s Balvínem se situace bude vyvíjet pozitivně. Další z herců Miroslav Donutil prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas, že „nastal bod, kdy je třeba odejít, a cítí to jako bytostnou potřebu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám