Hlavní obsah

James, Coelho, Roth, Nesbo či Fischerová. Nakladatelé představují své trháky

Právo, František Cinger

Novinky tohoto půlroku začneme netradičně. Právě vyšel druhý díl erotického románu autorky E. L. James, což je pseudonym britské prozaičky Eriky Mitchellové, nazvaný Padesát odstínů temnoty.

Foto: ČTK

Spisovatelka Daniela Fischerová se věnuje detektivkám.

Článek

Nakladatelství XYZ sklidilo s prvním jejím románem Padesát odstínů šedi velký úspěch. Prodalo se ho sto tisíc kusů, ve světě šedesát pět miliónů. Závěrečný díl trilogie, mající zatím jen originální název Fifty Shades Freed, se chystá už na léto 2013.

Prosadí se ale jistě i osvědčená jména. Na konci ledna vydá Argo knihu Paula Coelha Rukopis nalezený v Akkonu, první román, který napsal po závažné operaci srdce. Ptá se v něm, zda ve světě, který se pokouší pozbýt smyslu, zůstávají v platnosti univerzální lidské hodnoty. Následovat bude Slavnost Johna Saturnalla od Norfolka Lawrence, román vyprávějící osudy nejlepšího kuchaře 17. století, jehož příjmení odkazuje k slavnostnímu rituálu antických saturnálií.

Foto: Právo

Do České republiky se těší Robert Fulghum.

V únoru přibude Ztracený přístav Tany Frenchové, v březnu Náklonnost Sarah Wattersové, v květnu nový román Roberta Fulghuma Argentinské tango. Autor, milující naši zemi, ho přijede uvést na knižní veletrh. Ještě v únoru nabídne Mladá fronta román Philipa Rotha Nemesis, o epidemii dětské obrny zuřící v létě 1944 ve stínu světové války a o jejích následcích na rodinu orientovanou na komunitu Newarku. Stejné nakladatelství uvede v březnu román Davida Mitchella 1000 podzimů Jacoba de Zoeta, příběh z izolovaného Japonska z roku 1799.

V březnu uvede Host román kanadsko-anglického autora Toma Rachmana Imperfekcionisté. Toto nakladatelství chystá i Neuvěřitelný příběh jednoho roku Floriana Illiese s názvem 1913. Nelze přejít komiks vzniklý podle trilogie Milénium Stiega Larssona. Denise Minaová, Leonardo Manco, Andrea Mutti ho nazvali Muži, kteří nenávidí ženy I.

Foto: Reuters

J. K. Rowlingová píše ve svém románu o zkaženém městě.

V dubnu jistě zaujme J. K. Rowlingová románem Prázdné místo (Plus), příběhem ze zdánlivě idylického městečka Pagfordu, kde za hezkou fasádou domů zuří tichá válka. Mladá fronta nabídne román Hovory se spodinou. Čínský autor Liao I-wu, někdejší politický vězeň, v něm vypráví, jak se žije na okraji společnosti v dnešní Číně.

Torst vydá v březnu nový román Ivana Binara Jen čára po nebi, následují poslední básnická sbírka Ivana Martina Jirouse Úloža a Otevřený rány, vybrané studie o díle Jáchyma Topola. V dubnu vyjde prvotina Jitky Volfové Smlouva s Adamem, Padesát odstínů šedi po česku (Mladá fronta), první díl zamýšlené trilogie o sexuálním zasvěcování mladé učitelky, která ve své naivitě a okouzlení sexem podlehne otci svého žáka.

Detektivky světové i české

Z historické prózy nabídne v květnu Vlastimil Vondruška pokračování své ságy Král rytíř Přemysl II. Otakar (MOBA), vyjde druhý díl vynikajícího životopisu Carla D’Este s názvem Válečný vůdce, Život Winstona Churchilla ve válce 1874–1945 (Mladá fronta).

Samostatnou kapitolou jsou detektivky, které si přesahem do krimi až románu získaly mimořádnou oblibu. Už nyní se zájemci o nový román Joa Nesboa Netopýr mohou u Knihy Zlín hlásit o tzv. reading copies. Tištěná kniha vyjde v polovině února. V dubnu naváže jeho další román, Švábi, a v říjnu Levhart. Také v dubnu vyjde thriller Skála (Host) Petera Maye. Příběh s vraždou temný a děsivý jako bouřlivé skotské moře za zimní noci.

Z českých autorů se v březnu přidá Rudolf Čechura knihou Nikdo nemá alibi, kdy ve dvou novelách ožívá nesmrtelná dvojice Holmes a dr. Watson. V květnu ve stejném nakladatelství Mladá fronta připojí Daniela Fischerová trojici detektivních novel Sváteční vraždy, v nichž navazuje na úspěšnou premiéru s knihou Tři vraždy a Král.

Upozornění si už dnes zasluhují dva podzimní tituly Odeonu. Vyjde třetí kniha románu Haruki Murakamiho 1Q84 i nový román Johna Irvinga V jedné osobě, životní příběh bisexuála na přelomu 50. a 60. let, který věnoval svému homosexuálnímu synovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám