Hlavní obsah

James Brown zazpívá o víkendu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu vystoupí poprvé v Praze nejznámější soulový zpěvák, jednasedmdesátiletý James Brown. Se svou kapelou by měl hrát v T-mobile areně 90 minut. Před ním se představí tuzemské soubory Gulo čar a Žáha.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Brown v Praze ukončí evropskou část turné Seven Decades of Funk. Po koncertu odletí do rodných Spojených států, neboť vystoupení v Turecku byla zrušena.

Ceny lístků na koncert pořádaný společnostmi Board Show a InnerVisions se pohybují v rozmezí od 440 do 2050 korun

Brown - největší hvězda černé hudby

Gospelem inspirovaný James Brown získal již v šedesátých letech přídomek Soul brother No. 1, neboť patřil k umělcům, kteří přispěli k proměně klasického rhythm and blues v mnohem dynamičtější soul. Neustrnul, styl dále rozvíjel a přispěl k jeho proměně ve funk. V 70. letech se však zdálo, že ztratil invenci, věnoval se disku. K návratu na výsluní mu pomohl až hip hop. V osmdesátých letech Brownovy klasické nahrávky nabité sexualitou  často "vykrádali" samplující rappeři. Přestože jeho síla tkví v minulosti, v roce 1998 natočil album I´m Back, které sice není nijak výjimečné, ale rozhodně není špatné.

Brownův život osobní život byl plný zvratů. Chudý chlapec z jihu se už jako mladistvý podílel na ozbrojené loupeži a unikal před zákonem. K návratu do společnosti mu pomohla hudba, podmínečné propuštění mu zařídil gospelový zpěvák Bobby Byrd, v jehož souboru pak působil.

V šedesátých letech se Brown stal největší hvězdou černé hudby, k čemuž přispěla řada hitů. V 70. letech však skončil ve vězení, měl finanční problémy a prohloubila se jeho závislost na drogách.

Atmosféru navodí Gulo čar a Žáha

Před devadesátiminutovým vystoupením legendy funku zahrají tuzemské kapely Gulo čar a Žáha. První spojuje romské melodie s funky rytmikou a získali hudební cenu Anděl 2003 v kategorii worldmusic.

Žáha se věnuje soulu, což dokumentuje i její poslední energií nabité album Soul Machine. "O hraní před Jamesem Brownem jsme velmi stáli. Je to největší hvězda v téhle oblasti, před kterou se dá hrát, a myslíme si, že se Žáha pro to skvěle hodí," řekl zpěvák Marek Hlavica.

Reklama

Výběr článků

Načítám