Hlavní obsah

Jakubiskovi dokončili velkofilm Bathory

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devítiminutovou ukázku z historického velkofilmu Bathory představili ve čtvrtek novinářům scenárista a režisér Juraj Jakubisko a producentka a herečka Deana Horváthová-Jakubisková. S rozpočtem 11 miliónů eur (asi 300 miliónů korun) jde o dosud nejnákladnější projekt natočený ve střední a východní Evropě.

Článek

Příběh čachtické paní Alžběty Báthoryové je natočen v angličtině, do dalších jazyků včetně češtiny se bude nyní dabovat. V titulní roli se představí britská herečka Anna Frielová, dále uvidíme například italského herce Franka Nera, z českých Karla Rodena, Jiřího Mádla a mnohé další.

"Sedmičku v letošním datu považuji za magickou mimo jiné proto, že se opět po letech prezentují filmy starší generace - Formanův, Menzelův i můj," řekl na setkání s novináři Jakubisko a dodal: "Všichni točíme historické filmy, nepleteme se mladým do současnosti."

Jakubisko považuje příběh Alžběty Báthoryové za stejně kontroverzní jako svou ženu Deanu. "Tu dobře znám, proto jsem byl přesvědčen, že i tento příběh je pro mě vhodný," zasmál se režisér a dodal: "Byla to ale i svého druhu záminka pro natočení filmu z doby Rudolfa II., Shakespeara a na uherském území, kde žilo 13 národů, z času dobyvačných válek Turků, které se v místech dnešního Slovenska podařilo zastavit, a tak do značné míry uchránit západní Evropu."

"Jsem dobře vdaná, jsem zdatná producentka a občas si i zahraji," shrnula své pocity po skončení natáčení Jakubisková a zavzpomínala na obtížnost projektu: "Točili jsme v mnoha prostředích, použili přes 5000 kostýmů, ve filmu je 120 mluvených rolí a na 4000 komparsistů." Bathory bude mít českou distribuční premiéru 25. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám