Hlavní obsah

Jakubisko představil své obrazy

Režisér Juraj Jakubisko stihl při natáčení velkofilmu Bathory zachytit milostný příběh uherské hraběnky Alžběty Báthoryové i na malířské plátno. Výstava čtrnácti grafik pod názvem Bathory a jiné horory byla v pondělí otevřena v umělcově přítomnosti v bratislavském prezidentském paláci. Jakubiskovo výtvarné umění si mohou prohlédnout návštěvníci paláce do konce října.

Foto: Koller Jan, ČTK

Zprava režisér Juraj Jakubisko, slovenský prezident Ivan Gašparovič a režisérova manželka Deana Jakubisková diskutují během vernisáže výstavy Bathory a jiné horory.

Článek

„Tento rok jsem namaloval asi třicet obrazů,“ řekl Jakubisko, který si sám namaloval i některé obrazy ve svém nejnovějším snímku Bathory. „Když mi někdo neuměl namalovat renesanční obrazy, které maloval Caravaggio, nahradil jsem ho já,“ dodal.

Strašidelné motivy a vzpomínky z mládí

Příběh o šlechtičně z Čachtic se zařadil mezi nejúspěšnější filmy v dějinách slovenské kinematografie. Na Slovensku a v Česku ho vidělo od léta více než milión diváků.

Grafiky s nádechem hororu a erotiky zachytávají i obrazy z Jakubiskovy rodné vsi Kojšov na východním Slovensku.

„Už jsou všichni unaveni, už leží na sobě jako hromada mrtvol, a na tom kopci stojí hudba a ta stále hraje, je to horor a je to poezie,“ popsal Jakubisko jedno ze svých děl pod názvem Kojšovská svatba. Strašidelné motivy jsou údajně jeho vlastní vzpomínky na mládí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Režisér Juraj Jakubisko slaví sedmdesátiny

Závěrečnými pracemi na filmu Bathory slaví ve středu 70. narozeniny jeden z nejvýznamnějších československých režisérů, slovenský rodák Juraj Jakubisko. Film...

Výběr článků

Načítám