Hlavní obsah

Jaké je být milencem Kateřiny Rudčenkové

Novinky, Štefan Švec, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si jdu do kuchyně pro další sousto, objeví se Alessandro. "Kolik že máš mužů?" zeptá se mě, protože vytušil, že mé osobní vztahy je jediné téma, na které reaguju. Hrdinka většiny povídek z prozaické prvotiny básnířky Rudčenkové si říká Anna.

Foto: BHC Most

Vánoční rodinný turnaj v Meziboří

Článek

Prozaická prvotina se jmenuje Noci, noci a je zbytečné zkoumat, kde v ní končí Anna a začíná Kateřina, protože spolu můžou mít společné všechno a nic. Je ale příjemné si představovat, že všechno.

Nové světy v nás

Představu posílí, když si uvědomíme, že debutující prozaička se vůbec neliší od slavnější básnířky. V dřívějších básních i v nových povídkách se vyjevuje cosi jako konstantní Rudčenková. Vlastně tam kromě ní, kromě téhle nehmotné a z písmenek tvarované osoby nic jiného není. Stačí to?

Literatura může objevovat nové světy v nás, otevírat nám dveře do sebe, jako třeba Proust. Může nás taky vtáhnout, dostat do svého vlastního příběhu a zabavit nás jím, jako třeba Karel May. A konečně - může nás prostě seznámit s kýmsi novým. S člověkem, s nímž sice nemáme moc společného, ale bylo by škoda ho nepoznat.

Ať už jde o člověka Annu nebo člověka Kateřinu. Ženská literatura začíná být dobrá tam, kde přestává řešit, že je ženská. Rudčenková to neřeší, prostě je. Číst ji znamená poslouchat, jak vypráví o sobě. Dokonce i když se snaží mluvit za víc lidí, mluví jenom ona. Neumí jinak.

V druhé roli milenci

Noci, noci jsou knihou o vztazích. S muži, většinou s milenci. Milenci do toho ale nemají co mluvit. Být milencem Kateřiny Rudčenkové znamená stát se její součástkou. Několika odstavci v její knize.

Milenec není cosi obdařené vlastní existencí, je to igráček, na kterého se dá dívat zleva nebo zprava a který ve světlých chvilkách řekne cosi, co stojí za ocitování. Je to dekorace, odrazová plocha pocitů vypravěččiných. Zvláštních pocitů. Být milencem Kateřiny Rudčenkové znamená být jedním v řadě. Kniha začíná otcem a končí starým hercem. Mezitím se po mysli a těle vypravěčky sveze několik mladších. Nikdo z nich není zajímavý. Zajímavá je ona.

Noci, noci nejsou knihou o ženě, o ženách nebo o ženskosti. Jsou knihou o Rudčenkové a rudčenkovosti. Zaplaťpámbůh. Ne všechny literární osoby stojí za to poznat, tuhle ano. Recenzí to nejde, je třeba přečíst knížku. I čtení je sexuální akt a dá se jím v tomhle případě zjistit možná víc než sexem samotným. Navíc je to jediný bezpečný způsob, jak se stát milencem Kateřiny Rudčenkové, aniž by o vás začala psát.

Kateřina Rudčenková: Noci, noci, Torst 2003, 168 stran, 177 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám