Hlavní obsah

Jak vidí život Petr Kersch

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Pátrání českého prozaika Petra Kersche vyšla poprvé v brněnském nakladatelství Tribun EU na konci minulého roku. Obsahuje devětatřicet textů, které autor publikoval mezi lety 1999 a 2009 v různých periodikách nebo na stránkách Neviditelného psa.

Článek

Jedná se o krátké prozaické útvary, řada z nich balancuje na hranici povídky a fejetonu. Obvykle se zabývají jedním tématem, kolem kterého rozvíjejí krátký příběh či řetěz asociací a úvah. Vystihuje je silně subjektivní přístup autora, umocněný jednoduchou stylistikou. Podobně jako fejeton gradují do pointy.

Netradiční úhel pohledu

Nahozenou problematiku rozebírají z netradičního úhlu pohledu a částečně pro ni nacházejí řešení, ale vždy jen na rovině metafory.

Sám Kersch svou tvorbu označuje jako „nanopovídky“, neboť se jimi táhne tenké, na první pohled leckdy nepostřehnutelné vlákno příběhu, tedy nanovlákno. Tyto příběhy se odehrávají v Čechách, nejčastěji v okolí Plzeňska, kde autor vyrůstal.

Opakovaným námětem jsou právě reminiscence z dětství. Charaktery postav odvozuje od vlastních zážitků. Pomocí konkrétních příběhů předává čtenáři trýznivý prožitek, jenž v paměti přežívá napořád.

Návraty do minulosti však nezatěžuje nadbytečná melancholie – Kersch nezůstává u vzpomínky samotné, ale prožitou událost umně zobecňuje. Přesně pojmenovává a popisuje daný stav věci, takže jeho zkušenost lze snadno přenést i do současnosti.

Pod mikroskopem se ocitají lidské povahy

Nutno poznamenat, že smýšlení vědce-chemika skutečně nezapře. Pod mikroskopem se místo vzácných kovů ocitají lidské povahy, které však bývají vzácné pouze ojediněle. Autor zkoumá všechny možnosti, jak lze v kterou chvíli jednat, hodnotí je a vytváří vlastní stanovisko.

Vypjaté situace dávají vyniknout nejrůznějším podobám lidskosti, dokážou obnažit skutečnou tvář svých protagonistů.

Spisovatel k nim přistupuje s až ironickým nadhledem, nikdy se ale zcela nevzdává optimismu, který i ze závažných témat dělá v podstatě příjemné a nekomplikované čtení.

Celkové hodnocení: 65%

Petr Kersch: Pátrání

Tribun EU

210 stran, 139 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Experimenty Lundiakové v knižním vydání

Literární debut Hany Lundiakové, který pod názvem Vrhnout vydalo v letošním roce nakladatelství Kniha Zlín, shrnuje krátké prózy od roku 2000 do současnosti....

Výběr článků

Načítám