Hlavní obsah

Jak si napsat vlastní příběh

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Psaní je parťák na celý život,“ napsala Andrea Selzerová v úvodu knížky Cvičebnice tvůrčího psaní (Grada, 160 stran). Spoluautorka Alžběta Bublanová v něm dodává: „Se slovy si můžete hrát dle libosti, ale k vytvoření příběhu potřebujete přece jen znát nějaké základy.“

Foto: Grada

Obal knihy

Článek

První z nich vytvořila online platformu pro studium tvůrčího psaní, druhá je prozaička, jež spolupracuje na projektu Kurzy z obýváku, v němž učí tvůrčí psaní online i naživo. Čtenář tak dostal do rukou pomocníka od žen znalých věci.

Ty vlídně říkají, že je jedno, jestli na začátku stojí touha vydat jednou vlastní román, nebo si psát jen tak pro sebe a umět vyjádřit vlastní myšlenky. Člověk si zdokonalí slovní zásobu a probudí v sobě fantazii, která se může mnohokrát hodit.

Nejdůležitější je probuzení či projevení vlastní tvořivosti, jejíž kouzlo spočívá v autenticitě, různorodosti a svobodě. K tomu autorky nabízejí deset témat a čtyřicet sedm cvičení, jež každého krok za krokem provedou základy spisovatelského řemesla.

Hrdinský čin Nabokovova emigranta

Kultura

Doporučují vyhradit si na psaní čas i si najít místo, kde se dokážete soustředit. Pište pravidelně, nehodnoťte své texty a nebojte se do cvičebnice psát, škrtat i kreslit, radí také.

Je toho víc, co se zájemce dozví o určení žánru, o přípravě zápletky, o kompozici, dialogu i o možných změnách konce příběhů.

Za důležité mají, aby si každý nalezl svůj styl, zkoušel neznámé a zažil opojný pocit z tvůrčí práce. To je nakonec to nejdůležitější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám