Hlavní obsah

Jak předčít George Orwella

Odpověď na poněkud absurdní otázku z titulku článku se vám možná naskytne, když se zaposloucháte do bezmála šestihodinové audioknihy Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Když slavný britský vizionář George Orwell v roce 1949 sepisoval svůj burcující román 1984 o projevech a moci totality, sotva by si asi dovedl představit, že ve druhé polovině dvacátého století a na počátku století jedenadvacátého bude v Asii existovat stát, který jeho nejtemnější vize ještě v mnohém předčí.

Tím státem je jedna z posledních bašt komunismu, snad nejuzavřenější země světa, Korejská lidově demokratická republika.

Na pomezí existenčního samozničení je stále ovládána železnou ideologií, bezohledným kastovnictvím a všudypřítomným strachem.

Česká koreanistka Nina Špitálníková vyzpovídala řadu uprchlíků z KLDR ve velmi důkladných, detailních a otevřeně vedených rozhovorech a sedm z nich zveřejnila ve své knize, za niž v roce 2021 obdržela cenu Magnesia litera. Seznámíte se tak s osudem zapovězené vysokoškolské profesorky, šmelináře, převaděče, vysokoškolské studentky, feministky, řidiče prominentů a důchodkyně.

V audioknižní podobě je to sama autorka, kdo pokládá otázky. Rolí zpovídaných se zhostili Milena Steinmasslová, Gustav Hašek, Vladimír Javorský, Eliška Zbranková, Kristýna Podzimková, Alexej Pyško a Johanna Tesařová.

Špitálníková jednotlivé rozhovory postupně nasbírala v letech 2014 až 2020. Dopodrobna zahrnují celé spektrum každodenního života v Severní Koreji, jak v minulosti, tak v současnosti.

Demaskují režim, který je schopen veřejně popravit celou rodinu včetně sedmiletého dítěte za pašování a rozšiřování zahraničních filmů, ale není s to zabránit hladomoru.

Režim, který nedokáže ženám dopřát ani základní hygienické prostředky, přesto pravidelně kontroluje domácnosti, zda je na zdi vyvěšen obraz velkého vůdce a všichni mají připnuty předepsané odznaky.

S velkou psychologickou obratností proniká autorka do myšlení zpovídaných osob, aby posluchač zjistil, že mnohé z nich přese všechno nepřestaly věřit původním idejím režimu a na svá pionýrská léta vzpomínají jako na ta nejšťastnější. Základním pocitem pak zůstává smíření, strach a přirozená lidská snaha zorientovat se a přežít v daných možnostech.

Působivost audioknihy podtrhuje i zvolená hudba. Za každým rozhovorem následuje původní píseň, ať už se jedná o korejskou popmusic, nebo mohutný budovatelský pochod, v korejštině ještě zrůdnější než jeho sovětský pravzor.

Svědectví o životě v KLDR, které prostřednictvím této audioknihy podala Nina Špitálníková, je velmi výmluvné, důkladné, a tím také jedinečné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám