Hlavní obsah

Jak pejsek s kočičkou vařili Malovaný děti

Novinky, Zdeněk Zapletal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi poezií knihy a poezií filmu existuje neslučitelnost. Literární hodnota díla téměř vůbec neovlivní hodnotu filmu. Zdá se, že na tato nepsaná pravidla zcela zapomněli zkušení scenáristé Šaškovi při psaní Malovaných dětí na motivy stejnojmenného románu Jiřího Šotoly.

Foto: Martina Žáčková
Článek

Uhnětli nesourodý řetězec obrazů, často zcela samoúčelných, přidali pár písní, něco retrospektiv a místy blábolivé dialogy. Obrazově a obsahově nevyrovnaný film byl na jedné straně zahlcen dramatickými situacemi, na druhé byl plný zbytečných nebo prázdných scén. Režisér herce odsoudil do rolí statistů, kteří memorovali papírové dialogy a snažili se vměstnat do předepsaných plastelínových charakterů.

Dějová linka sama o sobě stojí za zaznamenání. Byla první světová války. Voják Marcel Flanderka dal facku šikovateli. Odmítl svého činu litovat a tím si absurdně zachránil život. Zatímco jeho marškumpačka jela na frontu, jeho poslali do fešáckého kriminálu, kde nebyli žádní bachaři a bylo tam dovoleno snad úplně všecko. Tomu lapáku vládl hodný taťka profous, který si Flanderku ihned zamiloval a rozhodl se, že za něj provdá svou dceru Růženu, která dříve byla něco jako děvka a teď jezdila s kočovným divadlem. Voják měl divadlo rád. Citoval zpaměti Shakespeara a oblíbil si i dívku.

Hrobník mu opatřil nerozpité, nepoškozené doklady po utonulém a on s Růženou utekl ke kočovné společnosti, kde ale Růža Marcela opustila kvůli novému milovníkovi, a taky jak sama říkala, kvůli tomu, že Marcel je hodný a ona je špatná a je jí pro něho škoda.

Flanderka se za nejasných okolností vrátil k taťkovi do basy. Brzy se tam objevila i Růža a byla těhotná. Usoudili, že s Marcelem, a profous vystrojil svatbu. Porodní bolesti zasáhly Růžu přímo před kostelem. Potom skončila válka a padlo Rakousko. Hodný taťka profous se ale z nepochopitelných důvodů rozhodl, že na svém zeti a otci vnoučete vykoná rozsudek smrti oběšením, který mu byl doručen před rokem a který celou dobu odkládal. Marcel ho ale zmlátí židlí. Profous se nedá a oběsí ho na schodišti. Marcel se z toho ale dostane a profous se zastřelí...

Že by to bylo celé nakonec parodie? V tom případě se omlouvám.

režie: Viktor Polesný, scénář: Věra Šašková, Václav Šašek, hrají: Matěj Hádek, Jiří Schmitzer, Anna Geislerová, Josef Dvořák, Pavel Zedníček, Jan Hrušínský, Igor Bareš, délka: 96 min, 2002, ČT 1, 9.3.2003, 20 hod - premiéra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám