Hlavní obsah

Jak na Dobešce drželi palce Želarům

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už od desáté hodiny večerní se v neděli scházeli v pražském divadle Dobeška tvůrci Želar, jejich přátelé i příbuzní, aby nejdřív důkladně probrali šance filmu při udílení Oscarů, a pak společně sledovali přenos ceremoniálu z losangleského kina Kodak.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Držet palce české výpravě v Hollywoodu přišel Miroslav Donutil, který hraje v Želarech faráře, bratr režiséra Ondřeje Trojana Ivan, který ztvárnil jednu z menších rolí, jejich otec, herec Ladislav Trojan, hudební skladatel Petr Ostrouchov, kostýmní návrhářka Katarina Bieliková a mnoho lidí ze štábu. Ale přišli i kolegové a kamarádi - režiséři Jan Hřebejk, Václav Marhoul a Benjamin Tuček, herečka Tatiana Vilhelmová a další.

V půl třetí světla v sále zhasla a všichni jen netrpělivě čekali, až dojde řada na vyhlášení kategorie nejlepší cizojazyčný film. K páté hodině ranní už nálada stoupala úměrně napětí, Dobeška doslova zabouřila, když Charlize Theronová, oceněná jako nejlepší herečka, zrekapitulovala nominované filmy - a pak chvíle zklamání, když vyřkla: Invaze barbarů.

"Ať z toho není smutnej," vzkázal o pár okamžiků později synovi do Los Angeles Ladislav Trojan. "Je to pochopitelně škoda, ale myslím, že Ondřej je dost klidný člověk, Invazi barbarů viděl a vlastně s vítězstvím tak moc nepočítal," dodal otec a zároveň přiznal, že on sám prožíval chvíle na Dobešce hodně intenzivně: "Byla tu společnost, která mu fandila, to bylo příjemné." Stejný vzkaz poslal bratrovi také Ivan Trojan s tím, že i nominace je úspěch, který přece původně nikdo nečekal.

Podobnou situaci před třemi lety zažil v Los Angeles Jan Hřebejk s filmem Musíme si pomáhat. Chvíli před letošním vyhlášením Právu tedy z vlastní zkušenosti potvrdil, že teď už jsou všichni v kině Kodak Theatre napjatí i kdyby ještě před pár hodinami žádnou zvláštní nervozitu necítili. K výsledku pak dodal, že jakkoliv se mu Želary moc líbí a držel jim palce, Invazi barbarů viděl, a je rád, že nemusí mít pocit, že vyhrál slabý film jen díky silnějším tlakům. "Z té více než padesátky přihlášených jsou nominované filmy většinou výborné a myslím, že je úžasné, že se mezi ně v krátké době dostal už podruhé český film," zdůraznil Hřebejk.

Českou výpravu teď čeká volný den, který si naplánovala strávit výletem do pouště a rožněním na zahradě domu herce Jana Třísky, do Prahy se vrátí ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Aňa Geislerová na mateřství nepomýšlí

Herečka Aňa Geislerová ve filmu Želary nominovaného na Oscara ztvárnila mladou dívku, která se po nucené svatbě zamiluje do muže o mnoho let staršího. Silný...

Výběr článků

Načítám