Hlavní obsah

Jak dělali kouzla v Návštěvnících a Panu Tau, prozradí specialista na triky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kompozici obrazu, o střihu i o tricích se bude mluvit na pražské FAMU v rámci semináře Hranice filmu 12. a 13. května. Jedním z hlavních hostů bude specialista na triky Boris Masník, přijdou také Vít Klusák nebo David Jařab.

Foto: Česká televize

Seriál Návštěvníci

Článek

„Letošní ročník Hranic filmu prozkoumá, jak filmový obraz vzniká, a jaké jsou jeho současné trendy, třeba ve vztahu k virtuální realitě,“ vysvětlil dramaturg akce Šimon Bauer. „Co přednáška, to autorská osobnost s jedinečným pohledem.“

Boris Masník působil v trikovém studiu Barrandova od sedmdesátých let, pracoval na mnoha seriálech a filmech a ví, jak triky dělali třeba v Návštěvnících a v Panu Tau. Porovná to i se současnou digitální érou.

Režisér a kameraman Vít Klusák, který na sebe upozornil naposledy dokumentem Svět podle Daliborka, promluví na semináři o významu kompozice filmového obrazu. Filmovému střihu se bude věnovat Šimon Špidla, který spolupracoval například s Věrou Chytilovou, Janem Němcem a Erikou Hníkovou.

Vystoupí také dokumentarista a filmový vědec Lukáš Kokeš. „Na vybraných scénách z české i světové kinematografie chci ilustrovat metodu snímání reality ve vztahu k celkové autorské vizi – čeho a jakými prostředky tvůrce dosahuje.“

„Možnosti virtuální reality ve vztahu k obrazu pojedná konceptualista a režisér Mikuláš Křen. Performer Martin Blažíček pak promluví o nenávisti k obrazu. Teoretička vizuální kultury Andrea Průchová se zaměří na obrazy v médiích, a to mimo jiné v souvislosti s novými „žánry“, jako jsou selfie, emotikon nebo hologram. Zážitek z netradičního filmového obrazu slibuje výtvarník Jan Kulka. Jeho „prakinematografický“ aparát Pramítačka je totiž schopný promítat nejen klasické filmové formáty, ale také obinadlo,“ dodala za pořadatele Zuzana Kopáčová z filmového festivalu Ji.hlava.

Reklama

Výběr článků

Načítám