Hlavní obsah

Jack White z rozpadlých White Stripes už nikdy nezaloží skupinu

Novinky, Stanislav Dvořák

Kytarista a zpěvák Jack White řekl britskému Guardianu, že už nechce zakládat nové skupiny, ale hrát bude. Před měsícem jeho slavní The White Stripes ohlásili konec činnosti. Rockové duo, které si vysloužilo označení fenomén desetiletí, obdrželo za třináct let činnosti ceny Grammy, Brit Awards, MTV Awards a další.

Článek

"Jsou pro to myriády důvodů, ale hlavně jde o to, abychom uchovali, co je na té skupině nádherné a aby to tak už zůstalo," uvedl zakladatel skupiny Jack White.

"Nejde o umělecké spory nebo o to, že bychom nechtěli pokračovat, nejde ani o zdravotní problémy," vysvětlili The White Stripes.

Tato kapela a současně bývalý manželský pár naposledy vyjela na turné v roce 2007. To bylo bohužel zkráceno, protože Meg Whiteová začala trpět vážnými psychickými problémy. Jack White pak hrál v dalších projektech jako The Raconteurs a The Dead Weather.

Skupina založená v roce 1997 přinesla do rocku zdánlivou jednoduchost podloženou neuvěřitelně zručnou hrou kytaristy Whitea. Vášnivý, hlučný a divoce přerývaný styl připomínající skupiny z 60. let jako Led Zeppelin apod. ihned zaujal kritiky a o chvíli později i masy posluchačů na celém světě.

Jejich low-fidelity bluesový punk (nebo punkové blues) na albech The White Stripes, De Stijl, White Blood Cells, Elephant, Get Behind me Satan nebo Icky Thump stále fascinuje. Vyneslo jim šest Grammy, jednu Brit Award a šest ocenění od MTV.

Reklama

Výběr článků

Načítám