Hlavní obsah

Jack Nicholson v čele hereckého gangu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Martin Scorsese a gangsterské drama jsou pojmy, které jdou zatraceně dobře dohromady. Pro svůj nejnovější mafiánský film Skrytá identita se Scorsese respektive scenárista William Monahan nechal inspirovat hongkongským kriminálním thrillerem Volavka, jehož děj přenesl do jižního Bostonu.

Článek

Policie kontra mafie, obojí infiltrováno špióny. Do gangu bosse Franka Costelly (Jack Nicholson) proniká vyhozený frekventant policejní školy Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), do policejních složek zase absolvent školy a Costellův chráněnec Colin Sullivan (Matt Damon). Rozehrává se drama, v němž se bývalí spolužáci jednoho dne musejí střetnout, krysy musejí vylézt na povrch.

Takový je zákon, a je od počátku jasné, že Scorsese ho bude ctít. Než je však nechá utkat se na život a na smrt, splétá síť z pátrání, podvodů, korupce, vražd a všech dalších ingrediencí, které k tomuto druhu filmu patří.

Nicholsonův koncert

V čele gangu nejen mafiánského, ale též hereckého, stojí jednoznačně Jack Nicholson. Kdyby nic víc než jeho kreaci film nenabízel, stojí za to se znovu podívat na herce v roli velkého hráče s lidskými osudy a se smrtí, potměšilého až psychopatického v neutuchající potřebě mít moc, protože peníze už v jeho životě dávno přestaly hrát hlavní roli.

Nicholson předvádí všechny podoby úchylného, vtipného i krutého Costella s bravurou, jakou je dnes málokdy na plátně vidět, je nositelem hlavního náboje filmu, který by byl bez jeho účasti popravdě až příliš rozvláčný (150 minut) a v ději místy překombinovaný a zatížený některými schválnostmi, jako je například společná Billyho a Colinova milenka či sám závěr filmu, který ho náhle posouvá skoro až k nechtěné parodii.

Také obě mladší hollywoodské hvězdy ovšem podávají velmi dobré výkony. Leonardo DiCaprio pod Scorseseho vedením (je to po filmech Gangy v New Yorku a Letec jejich třetí spolupráce) dokazuje, že zraje od filmu k filmu, od někdejšího jen charismatického kloučka z Titanicu ve výborného a proměnlivého herce, který dokázal dát postavě Billyho Costigana přesvědčivost vykořeněného muže, jemuž se hlavním smyslem života stalo nalezení vlastní identity.

Což by - zase bez jeho podání - byl v gangsterce motiv bezmála trapný. Matt Damon měl nejtěžší úlohu, protože není tak výrazný jako DiCaprio, navíc je mu typově dost podobný, což je v tomto případě pro herce skoro vražedné. Nicméně zvládl těžkou situaci velmi dobře a postupem filmu si získává i víc pozornosti diváků.

Režie nad scénářem

Herecké výkony, důraz na detaily v "práci" všech zúčastněných gaunerů a nápadité byť nepříliš četné akční scény, v jejichž ztvárnění Scorsese prokazuje svoje režijní mistrovství, jsou tedy hlavními devizami filmu, který v realizaci vystoupal dost vysoko nad scénář a tento týden se utká v kinech s dalším hereckým koncertem - Meryl Streepové ve snímku Ďábel nosí Pradu.

Skrytá identita USA, 2006 Režie: Martin Scorsese, scénář: William Monahan, hrají: Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon Foto: Warnerbros Jack Nicholson a Matt Damon jako mafiánský boss a jeho chráněnec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám