Hlavní obsah

Ivana Hajas a Karel Vošta: Upozorňujeme na český hudební design

Právo, Tereza Frýdová

Ve čtvrtek 21. února se v pražském Lucerna Music Baru uskuteční desátý ročník Megaton Fashion Show. Výtěžek ze soutěže o nejlepší hudební design roku putuje Nadaci Terezy Maxové. Letos byla vybrána částka 32 131 Kč pro brněnský projekt Bojovat srdcem. O akci vyprávějí její organizátoři Ivana Hajas a Karel Vošta.

Foto: Lucie Levá

Karel Vošta a Ivana Hajas chystali akci několik měsíců.

Článek

Jaký bude letošní program?

Hajas: Diváci se mohou těšit na skvělou muziku, letos nezahraje obyčejná kapela, ale směs těch nejlepších českých klubových muzikantů s výběrem největších hitů české i světové tvorby. Rovněž je čeká již tradiční kapelní módní přehlídka, taneční vystoupení dětí z Bojovat srdcem, předávaní cen, program bude bohatý.

Vošta: Také se mohou těšit na moderátora večera. Tím bude letos Ota Klempíř ze skupiny J.A.R. Má velice specifický dadaistický smysl pro humor a bude také zpívat jednu z písniček.

Karle, vy jste se letos poprvé podílel na organizaci akce. Vybíral jste hudebníky a zpěváky. Jakým způsobem jste je volil?

Vošta: Jsem spíše takový externí spolupracovník. Dostal jsem, jako aktivní hudebník, za úkol oslovit a získat mezi kolegy a známými pro vystoupení co nejvíce muzikantů. Měl jsem udělat jiný koncept projektu, než tomu bylo doposud. Na předcházejících ročnících akce vystupovaly různé kapely. V letošním roce vytáhneme z kapel, které už dříve vystupovaly, jejich jednotlivé členy. Ty propojíme do jakéhosi symbiontu, Megaton stars bandu, jak tomu říkáme.

Během večera vystoupí pětatřicet umělců, kteří se budou střídat na pódiu v nejrůznějších formacích. Ze zpěváků se představí například Thom z kapely Imodium, Viktor Dyk, Žofie Dařbujánová z kapely Mydy Rabycad a spousta dalších. Doprovázet je budou hudebníci ze skupin Imodium, Complication, Hell Paso a jiných. V průběhu večera zazní pětadvacet coververzí.

Jakých skladeb?

Vošta: Jsou to většinou známé české a zahraniční hity, není to žánrově omezené. Diváci uslyší písně od Michaela Jacksona, Lennyho Kravitze, Prince, ale také například The Prodigy. Zároveň zazní skladby Dalibora Jandy, Buty či Kamila Střihavky. Jeden set bude český a druhý zahraniční.

V rámci večera proběhne i módní přehlídka, při které muzikanti představí svou módu a propagační předměty. Jak si to užívají?

Hajas: Jak kdo. Někdo to vyloženě pojme jako velkolepou show a užívá si to. A pak jsou muzikanti, kteří jsou sice zvyklí vystupovat na podium, ale ne jako modelové, a musíme je trochu přemlouvat, aby se prošli. Přehlídka je ale dobrovolná, a navíc muzikantům pomáhají naše profi modelky.

Ivano, vzpomněla byste si, jaký byl prvotní impulz k vytvoření této soutěže?

Hajas: Bylo to před deseti lety. V té době jsem byla manažerkou kapely, ve které hrála spoluzakladatelka Megatonu Lýdia Vyčítalová. Obě jsme se tenkrát pohybovaly v hudebním průmyslu a mezi naše přátele patřili jak muzikanti, tak grafici. A my začaly koketovat s myšlenkou rozjet soutěž o nejlepší hudební design a upozornit tak na grafiky, kteří se věnují právě hudebnímu designu. A přišlo nám jako dobrý nápad spojit soutěž s charitou. Nejprve jsme vybíraly dobrovolné vstupné a v dalších letech jsme přidaly dražbu hudebních artefaktů.

Jaký je hlavní smysl celé události?

Hajas: Upozornit na český hudební design, tedy na grafiky, kteří se významně podílejí na vizuálu kapely, v podobě bookletů, merche nebo plakátů. Zároveň se jedná o jakousi osvětu v oblasti hudebního designu. Chceme dát kapelám vědět, že taková disciplína vůbec existuje. V soutěži vidí ty nejlepší a můžou si snadno vybrat svého grafika. Mimo jiné chceme upozornit i na to, že je dobré do této oblasti investovat a dobrý vizuál významně podpoří celkový dojem.

Vítězové budou vyhlášeni v šesti kategoriích – Booklet, Plakát, Merch, Grafici grafikům, Cena veřejnosti a Kapela na molu. Jakým způsobem v letech se proměnil vývoj kategorií a hodnocení soutěžících?

Hajas: Na začátku existovaly kategorie čtyři – nejlepší Booklet, Plakát a Merch a speciální kategorie Nejlepší kapela na molu. Hlasování v této divácky velice oblíbené kategorii jako jediné probíhá přímo na akci. Diváci můžou hodnotit muzikanty v unikátní roli modelů a modelek ve svém kapelním merchi. V ostatních kategoriích hlasovala veřejnost na internetu. A protože jsme soutěži chtěli přidat punc odbornosti přidali jsme zhruba před pěti lety Cenu odborné poroty.

Tento rok je ale je plný novinek. Odborná porota tentokrát vybírá vítěze ve všech třech kategoriích – Booklet, Plakát, Merch. Veřejnost hlasuje na internetu pouze pro nejlepšího grafika. Nově jsme také přidali soutěž Grafici grafikům, ve které grafici vybírají toto nejlepší mezi sebou.

Jaké je složení poroty pro letošní ročník?

Hajas: V porotě letos sedí módní návrhářka Liběna Rochová, grafický designér Tomáš Cikán, sochař Lukáš Rais a scénograf a sklářský výtvarník Ricardo Hoineff. Většinou se snažíme, aby bylo zastoupení vyvážené, aby byly v porotě zastoupeny různé umělecké profese – grafici, výtvarníci, tatéři, sochaři, designéři a tak dále.

Minulé pondělí skončila dražba tetování a hudebních nástrojů, z níž výdělek bude putovat na charitativní účely. Koho podpoříte prostřednictvím Nadace Terezy Maxové?

Hajas: Tento rok podporujeme projekt Bojovat srdcem. Jedná se o brněnský projekt, který se věnuje dětem ze sociálních vyloučených rodin. Návštěvníci Megatonu budou mít možnost vidět jejich taneční vystoupení přímo na akci.

Bojovat srdcem podpoříte letos poprvé?

Hajas: Bojovat srdcem jsme už jednou podpořili. Pro desátý ročník Megatonu jsme chtěli vybrat projekt, se kterým jsme se nejvíce ztotožnili a nejvíce se nám líbil. Už od začátku jsme měli v plánu zaměřit se na podporu volnočasových aktivit dětí z dětských domovů či sociálně slabých rodin. Samozřejmě ne vždy se podaří, aby děti mohli v průběhu večera vystoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám