Hlavní obsah

Ivan Král už je v Praze a chystá se na koncert na Sázavafestu

Právo, Jaroslav Špulák

V Čechách narozený a v americkém Ann Arbor momentálně žijící Ivan Král (62) přicestoval v pondělí se svou partnerkou Cindy Hudsonovou do Prahy, aby se připravil na svůj sobotní koncert na Sázavafestu. Tento festival začal ve středu odpoledne tzv. Večírkem pro nedočkavé v Kácově na Kutnohorsku. Ivan Král bude jedním z hlavních hostů jeho desátého ročníku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Král

Článek

Se svou „jednokoncertní“ kapelou bude zkoušet v Malostranské besedě ve čtvrtek a v pátek. Doprovázet ho budou kytarista Honza Ponocný, baskytarista Jan Lstibůrek a bubeník Roman Vícha. Dva posledně jmenovaní jsou členy formace Toxique.

Záměrem rockera, který v sedmdesátých a osmdesátých letech proslul spoluprací s Patti Smithovou (byl i kytaristou její kapely), Iggym Popem, Davidem Bowiem nebo kapelou Blondie, je přizvat si v sobotu na pódium své české hudební kamarády a odehrát několik skladeb s nimi.

„Oslovil jsem Lenku Dusilovou, abychom si zazpívali písničku Sen. Má ale koncert v Chomutově, tak spekulujeme, jak to udělat. Pozvání přijali Ivan Hlas a Michal Dvořák, oslovil jsem také Dana Bártu a Davida Kollera. Jejich účast ale není jistá. Teď se zkusím spojit ještě s lidmi, kteří budou ten den na Sázavafestu koncertovat a pozvu je také,“ řekl Novinkám Král.

Dětství má spojené s Prahou

Prahu má spojenou se svým dětstvím. Narodil se v roce 1948 na Smíchově. Když šel do třetí třídy základní školy, přestěhovala se jeho rodina na sídliště Lhotka. V roce 1968, po vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Čech, ale rodiče i s dětmi zemi opustili. Poprvé se sem Král vrátil v roce 1993, čtyři roky po sametové revoluci.

„Ve třiadevadesátém jsem tu byl s kapelou Native. Jednou brzy ráno jsem vzbudil našeho bubeníka, vytáhl ho z postele a šli jsme pěšky od klubu Bunkr, který byl v Lodecké ulici, k Národnímu divadlu, pak k Mánesu a přes Palackého most na Smíchov. Všechna místa, na která jsem si z dětství pamatoval, jsem mu ukázal. Bylo to pro mě strašně silné, protože jsem si v sedmdesátých a osmdesátých letech nikdy nemyslel, že se vrátím,“ uzavírá Král.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám