Hlavní obsah

Iva Bittová: Často vyhledávám absolutní klid

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když zpěvačka Iva Bittová žije již pět let v New Yorku, zpět do České republiky se vrací pravidelně a ráda. Nejenom za svými blízkými, ale přirozeně i jako umělkyně. Její aktuální návrat se týká koncertního turné, které zanedlouho absolvuje se znovuobnoveným projektem Čikori. Vystoupí s ním mimo jiné v rámci cyklu Rebelující dámy české hudby 31. května v 19.30 hodin v pražském Divadle Hybernia.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Iva Bittová se do České republiky vrací na koncertní turné každý půlrok.

Článek

Iva Bittová je charakteristická originálním zpěvem a hrou na housle. Je hudebnice a skladatelka, jež původně vystudovala hereckou konzervatoř. Českou odbornou i laickou veřejností je vnímána jako jedna z nejvýraznějších a nejoriginálnějších osobností tuzemské hudební scény. Pohybuje se v několika stylech, počínaje alternativním rockem přes experimentální jazz, world music až po klasickou hudbu.

Turné s projektem Čikori začne 29. května v kladenském Divadle Lampion a skončí 3. června na nádvoří zámku Lysice. Iva Bittová před jeho začátkem odpověděla na několik otázek.

Jak často se vůbec v současné době vracíte do České republiky?

Do Čech létám každého půl roku, vždy na koncertní turné. Mám stále zázemí v Lelekovicích a odtud pak cestuji po celé Evropě.

Nestýská se vám?

Na stýskání není čas a není k němu ani důvod. Díky internetu a skypu mohu kdykoli komunikovat s rodinou i s přáteli. V mém současném bydlišti je úžasná příroda a velký klid. To mi umožňuje na sobě stále soustředěně pracovat. Mám tam skromné zázemí, odkud pro změnu mohu obsáhnout americké destinace za účelem koncertování v USA.

Kde se vzala chuť obnovit Čikori a vyrazit na turné?

V loňském roce jsem koncertovala s Filharmonií Bohuslava Martinů ve Zlíně. Pozvali jsme si ke koncertu hosty a mezi nimi byli i lidé z Čikori. Dostali jsme novou energii a chuť si opět společně zahrát. To nám otvírá nové možnosti nejenom k současnému pojetí starších skladeb, ale také ke vzniku nových. Navíc se nám podařilo naplánovat skvělé turné, na které se moc těším.

Pracujete ještě na nějakých dalších projektech?

Ano, mám několik plánů, které bych ráda do konce roku naplnila. Jde například o koncertní program a nahrávku s filharmonií v Čechách, o obnovený program s Čikori, realizaci koncertu nového tria Checkpoint KBK s Daviden Krakauerem nebo o projekt s Merimou Kljuco ve Spojených státech. Chtěla bych také realizovat novou nahrávku svých sólových skladeb a autorskou hudební edici Duety pro hlas a housle.

Chodíte v Americe na koncerty?

Chodím na ně strašně ráda. Potřebuju totiž vnímat živou produkci. Pečlivě si už ale vybírám. A také jsem se přistihla, že stále častěji vyhledávám absolutní klid.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedmdesátník Dylan byl závislý na heroinu

Folk-rockový klasik Bob Dylan, který právě slaví sedmdesátiny, se nikdy oficiálně nepřiznal k tvrdým drogám, ale podle nově objeveného interview v 60. letech...

Výběr článků

Načítám