Hlavní obsah

Intimní drama z Cannes vévodí Festivalu francouzského filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival francouzského filmu proběhne v Praze od 20. do 27. listopadu. Poté se přehlídka přesune do dalších měst - Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové či Ostravy.

Foto: Pyramide

Adèle Haenelová ve filmu Portrét dívky v plamenech

Článek

Za jeden z hlavních hitů programu považují pořadatelé Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy uvedený také v hlavní soutěži v Cannes. Hlavní role ztvárnily Adèle Haenelová a Noémie Merlantová.

Odehrává se ve Francii roku 1760. Talentovaná malířka Marianne dostane zadání odjet do panského domu na izolovaném ostrově a namalovat tam svatební portrét Héloise – mladé dívky z bohaté rodiny, která na přání své matky právě opustila klášter, aby se provdala do Milána. Héloise domluvenému manželství vzdoruje tím, že se odmítá nechat portrétovat, Marianne proto hraje roli najaté společnice a maluje svůj objekt po večerech zpaměti. Mezi oběma dívkami postupně roste vzájemná přitažlivost.

Festival uvede také thriller Arnauda Desplechina Slitování a nový snímek režisérky Anne Fontaine Bílá jako padlý sníh.

Letošní předpremiérová sekce, která přináší neobvykle silné zastoupení režisérek, nabídne dále film Rebeccy Zlotowské Bezstarostná dívka uvedený v Cannes v sekci Quinzaine des réalisateurs či erotikou prodchnuté dobové milostné drama Curiosa debutující režisérky Lou Jeunet.

Adaptace Sempého

Festival potěší rovněž milovníky poetiky francouzského kreslíře Jeana-Jacquese Sempého, slavného spoluautora Mikulášových patálií. Diváci se mohou těšit na komedii Raoul Taburin, která je filmovou adaptací stejnojmenného komiksu tohoto tvůrce.

„V programu zazáří také hvězdně obsazená komedie Nicolase Bedose Tenkrát podruhé. V hlavních rolích této bláznivé komedie, kde se prolíná současnost i retro sedmdesátých let, excelují Daniel Auteuil, Fanny Ardantová a Guillaume Canet. V dramatu Výjimeční Vincent Cassel a Reda Kateb ztvární muže, kteří své životy věnují péči a vzdělávání dětí a dospívajících s autismem. Festival přinese také obnovenou premiéru kultovního snímku klasika francouzské kinematografie Alaina Resnaise Loni v Marienbadu,“ doplnila za pořadatele Gabriela Zajícová.

Festival k uvedení snímku Portrét dívky v plamenech připravil také Fokus Adèle Haenelové, ve kterém připomene profilové snímky z tvorby výrazné francouzské herečky. Na programu nebudou chybět oblíbené francouzské filmy uplynulého roku v sekci Filmové hity, Večer krátkých filmů nebo i prestižní sekce Výběr české kritiky s kvalitními snímky ze světových festivalů, které soutěží o Cenu diváků TV5MONDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám