Hlavní obsah

Indie novinky: arabský Al Yaman, keltský Bran, romský Kali Čercheň

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se letos na podzim děje mimo svět velkých hudebních vydavatelství? V září vychází např. nová deska skupiny Bran, které učarovali Kelti, slovenská romská kapela Kali Čercheň zase přináší trochu akustického východního folklóru. Po pauze obnovila činnost pozoruhodná "globální" world music skupina Al Yaman, která si v minulých letech získala u klubového publika slušnou popularitu. Novou desku zatím nemá, ale chystá.

Článek

Al Yaman přerušili koncertování vzhledem k vytíženosti Aleshe Hyvnara prací na dalších projektech a k únavě zpěvačky Abdulla Kulaib Ashwag z Jemenu. Nyní má skupina materiál pro novou desku a vrací se (album vyjde na jaře příštího roku a měl by se na něm objevit jako host Amit Chatterjee). Ve své hudbě spojují lidové písně z Jemenu s hypnotickou elektronikou.

Na desce Kaj te žav od skupiny Kali Čercheň (Milan Godla, Marián Balog a Milanův syn Jaroslav) najdete tradiční rómské písně z různých krajin východní Evropy i jejich vlastní songy.

Poslechněte si ukázky zde

Nové album česko-francouzské skupiny Bran opět čerpá z keltské romantiky. Oživuje tradiční písně s mystickým nádechem, ovlivněné bretaňskými legendami a melancholií. Akustický zvuk kapely se občas posouvá k folk-rockové fúzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám