Hlavní obsah

Iguo - Igua připomíná reklamu

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize se občas pokusí o záslužný počin a ve své produkci si s humorem a nadhledem vezme na paškál i některé "horké téma" naší současnosti. V televizní komedii Iguo - Igua mladého režiséra Tomáše Krejčího, kterou vysílala ČT tuto neděli, to zřejmě mělo jít o vztah typických čecháčků k cizím kulturám a cizincům.

Foto: Jiří Šmucler

No comment

Článek

Na začátku si udělají kamarádi z hospody legraci ze svého nevděčného kumpána Jiřího (Oldřich Navrátil), který je zanedbává a nechodí s nimi na pivo. Přihlásí jej z legrace do Církve sjednocení, v níž dostane podle vůle božstva přidělenou i novou manželku.

Lila (v roli debutuje Tonya Graves, zpěvačka skupiny Monkey Business), černoška z dalekých ostrovů vpadne do domácnosti, kterou vede Jiří se svým chlastajícím a zároveň sportujícím synem Milanem (Ladislav Frej ml.), jako nemilé překvapení. Nejdříve ji odmítají, jakmile však začne plnit (nepříliš náročné) erotické tužby starého fotra i mladého studenta, postupně se vzniklý mezikulturní šok i konflikt šťastně urovná.

I průměrnost vyžaduje nadprůměrné vyjádření

Režisér a scenárista, Tomáš Krejčí a Marek Epstein, se sice mohou pochlubit technickou obratností svého filmu, přesto příkladně spadli do pasti náročného příběhu. Nedovedli zachytit lidskou "čecháčkovskou" průměrnost, aniž by se vyvarovali obvyklých klišé, stereotypů a hlavně nudy.

I průměrnost musí být zobrazena "neprůměrně", zajímavě a hlavně "konfliktně", nestačí jen do omrzení omílat spokojené domácí pivařství a peciválství, předříkat nějaké ty předsudky a sem tam přijít s humorným nápadem. Ten se sbíráním pivních etiket skutečně patří k těm dětinštějším.

Inscenační rozpaky

Divák se tu nedovede ubránit dojmu, že Jiřího rodinný krb i hospodské okolí je natočeno jako v reklamě pro cílovou skupinu mladších pivařů a mužů v domácnosti. Obraz tone v krásných "reklamních" záběrech, příběh působí sterilně, neboť nedovede zachránit inscenační rozpaky režiséra, který neumí vést herce.

To nejsou lidi, ale figuríny bez citu, jaké nám v jiných vysílacích časech doporučují prací prášky a chodí si s alkoholem na balkón "užívat své dny". Celkové rámování komedie záběry telenovel má zřejmě působit (sebe)ironicky, ale už nezachrání to, že tahle televizní komedie je opravdu špatná.

Iguo - Igua, ČT 2002

81 min. ČT 1, 13. dubna 20 hodin, režie: Tomáš Krejčí, scénář: Marek Epstein, hudba: Ondřej Brousek, hrají:Tonya Graves, Ladislav Frej ml., Oldřich Navrátil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám