Hlavní obsah

I to se stává. Příběh přátelství izraelského vojáka a Palestince na festivalu Kolnoa

Novinky, Stanislav Dvořák

Hned dva příběhy o vztazích lidí ze znepřátelených etnik uvede Festival izraelského filmu Kolnoa, který proběhne 2.–6. října v pražském Kině Pilotů. Nebude ale jen o válce, nabídne třeba komedie nebo citlivý příběh o hledání otce. Celkem 14 filmů doplní přednášky a diskuse.

Foto: Eran Riklis Productions

Z filmu Shelter (Úkryt).

Článek

„Festival přivítá předního izraelského režiséra Erana Riklise a Netu Riskin – hlavní představitelku Riklisova snímku Úkryt, který je stěžejním snímkem festivalu.

Tvorbu otce izraelského dokumentárního filmu Davida Perlova přijede představit jeho dcera, producentka a filmová editorka Jael Perlov,“ sdělila za pořadatele Johana Turner.

„Hlavním hostem festivalu bude režisér Eran Riklis, známý například filmy Citrónovník nebo Syrská nevěsta. Svůj snímek Úkryt o izraelské agentce Mosadu, která chrání libanonskou informátorku ve zdánlivě bezpečném úkrytu v Hamburku, přijede uvést spolu s představitelkou hlavní role, vycházející hereckou hvězdou Netou Riskin, kterou český divák může znát z filmů Příběh lásky a tmy a Touha, uvedeného na loňském ročníku festivalu Kolnoa. Druhý Riklisův snímek Olivovník vypráví příběh nečekaného spojenectví mezi dvanáctiletým palestinským uprchlíkem a izraelským vojenským pilotem sestřeleným nad Bejrútem v roce 1982.“

Z dokumentů nabídne festival třeba filmy Davida Perlova. Vedle snímku Po stopách ladina, zaměřujícího se na kulturu izraelské ladino komunity se diváci budou moci seznámit s pozoruhodným dokumentem Vzpomínky na proces s Eichmannem, který se zamýšlí se nad tím, jak proces proměnil izraelské vnímání holokaustu. O nacistovi Eichmannovi bude přednášet také televizní zpravodaj Jakub Szántó, který působil v Izraeli.

Amos Oz a další literáti

Na počest slavného spisovatele Amose Oze, který nedávno zemřel, bude uvedena filmová adaptace románu Můj Michael a celý tematický blok se zaměří na literaturu zahrnující portréty významných literárních osobností Izraele. Vedle filmovými kritiky oceňovaného portrétu pozoruhodné osobnosti jidiš básníka Avrahama Suckevera budou mít diváci možnost zhlédnout výtvarně působivý snímek o sionistickém vůdci Zeevu Žabotinském a také se dozvědět o životě izraelského národního básníka Chaima Nachmana Bialika.

Komedie Svatební plán je o hledání ženicha v rekordním čase a trochu odlehčený je i film z fotbalového prostředí Devadesátiminutová válka, kde Izraelci a Palestinci hrají fotbal o to, který z národů smí v zemi zůstat. Křehký snímek Tkaničky vypráví  o retardovaném mladíkovi, který hledá cestu k otci.

Vstupenky najdete na na www.kinopilotu.cz.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám