Hlavní obsah

Hynek Čermák ztvární ve filmu nejslavnějšího českého skladatele Antonína Dvořáka

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejslavnějšího českého skladatele, který svou geniální tvorbou dobyl Evropu i Ameriku, hraje v novém filmu režiséra Jaroslava Brabce Americké dopisy herec Hynek Čermák. Scénář inspirovaný skutečnými životními osudy Antonína Dvořáka napsal Petr Zikmund.

Foto: ČT

Hynek Čermák jako Antonín Dvořák

Článek

„Americké dopisy budou vyprávět o světově proslulém tuzemském skladateli Antonínu Dvořákovi a také o jeho rodině a celoživotní múze, hraběnce a herečce Josefíně Kounicové (Soňa Norisová).

Právě ona je Dvořákovou tajnou a celoživotní láskou. Její nemoc ale tvrdě zasáhne do zvláštního a celoživotně ustáleného trojúhelníku, který tvoří spolu s Dvořákem i jeho manželka Anna (Petra Špalková),“ prozradila mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Foto: ČT

Antonín Dvořák skládá.

„Naším záměrem je postihnout originálním způsobem nejskrytější niterné procesy, kterými procházel největší český muzikant ve svých třiapadesáti letech, v době své vrcholné zralosti, v době Novosvětské, Humoresek a violoncellového koncertu. V době, kdy i ty nejobtížnější otázky jeho života vyplouvaly na povrch. Hlavně ta první, která zněla, kdo vlastně jsem,“ doplnil scenárista Amerických dopisů Petr Zikmund.

Režisér Jaroslav Brabec natáčí tam, kde Antonín Dvořák skutečně pobýval – na zámcích Vysoká u Příbrami a Lužany. Ve filmu dále hrají Igor Bareš, Jan Novotný, Filip Kaňkovský a Vladimír Javorský v roli básníka Josefa Václava Sládka.

Reklama

Výběr článků

Načítám