Hlavní obsah

Hvězda Hunger Games se ztrapnila, obvinila Spielberga z diskriminace

Novinky, Stanislav Dvořák

Herečka Elizabeth Banksová, známá také z Hunger Games, se omluvila režisérovi Stevenu Spielbergovi poté, co ho veřejně kritizovala, že nikdy netočí filmy s ženskou hlavní postavou. Spielberg je naopak průkopníkem, který natočil jeden z prvních hollywoodských filmů, kde byla hlavní postavou černá žena.

Foto: Profimedia.cz

Elizabeth Banksová si nepromyslela, co říká.

Článek

Herečka pronesla svůj nepromyšlený výrok na udílení cen Women in Film ve středu 14. června. Kolegyně Shari Belafonteová na ni hned zakřičela, že Spielberg přece natočil Barvu nachu.

„Šla jsem na Indianu Jonese a na Čelisti a na každý film Stevena Spielberga a nikdy neudělal film s hlavní ženskou hrdinkou,“ postěžovala si herečka na pódiu.

Na internetu to vzbudilo živou diskusi. „To jsem podělala,“ přiznala herečka později.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Režisér Steven Spielberg v Cannes

Steven Spielberg nikoho nediskriminuje, naopak sám byl diskriminován jako dítě ortodoxních Židů původem z Ukrajiny. Na rasismus je citlivý, protože ho zažil na vlastní kůži. Jako malému mu okolí dávalo najevo, že je jiný.

„Na střední mě fackovali a kopali, bylo to příšerné,“ vzpomínal v jednom rozhovoru.

V roce 1985 natočil film Barva nachu podle stejnojmenného románu Alice Walkerové, oceněného Pulitzerovou cenou. Šlo o příběh chudé černošky z tristních jižanských poměrů, kterou donutí ke svatbě s násilnickým manželem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám