Hlavní obsah

Hudebník Ondřej Klímek: K psaní písní mě inspirují také básně

Právo, Jaroslav Špulák

Ondřej Klímek byl donedávna na hudební scéně známý především jako hráč na dechové nástroje vystupující s předními kapelami a osobnostmi české hudební scény. Aktuálně se pohybuje v sestavách skupin Vltava, BSP nebo Sexy Dancers.

Foto: Lucie Levá

Ondřej Klímek desku vydat nechtěl. Nakonec ho k tomu dovedly písně, které napsal.

Článek

Svým eponymním debutovým albem na sebe ale upozorňuje i jako skladatel. V sérii veskrze příjemných písniček na desce hostují zpěváci Eva Burešová, David Stypka, Xavier Baumaxa a kytarista Michal Pavlíček.

„Čím jsem starší, tím víc dám v hudbě na texty. Mám na mysli české a slovenské, protože jiný jazyk neovládám tak, abych si mohl vychutnat krásu a atmosféru slov. Je to pro mě důležitá složka písniček. Ještě tak před pěti lety jsem se skládání nevěnoval, podstatnější pro mě bylo zdokonalování hry na saxofon a flétnu. Vždy jsem ale měl rád písničky a jednoduše jsem je chtěl zkusit tvořit. Nakonec mě k psaní inspirovaly také básně,“ řekl Právu Klímek.

Impulsem k napsání první písně mu byla nevydaná sbírka básní Milana Prince, konkrétně verše Marion a Daniel. Rozhodl se je zhudebnit a výslednou skladbu poslal s pokorou autorovi veršů.

„Osobně jsem Milana neznal, ale odpověděl mi, že se mu písnička moc líbí, a poslal mi další své texty. A já se pustil do jejich zhudebňování. Vybíral jsem si je podle toho, jak mě zasáhly,“ pokračoval Klímek.

Texty na desku přispěli i Petr Soukup, jenž je známý svými krátkými verši zveřejňovanými na Instagramu, a básník Jaroslav Vrchlický.

„Vrchlického báseň Cíl je z roku 1881. Na YouTube jsem sledoval starší pořad Noc s Andělem, jehož hosty byli hudebník Roman Dragoun a jeho tatínek, akademický malíř a textař František Dragoun. Ten v pořadu recitoval úryvky z Vrchlického básně, která mě velice zaujala. Jelikož jsem tu báseň nemohl dohledat, spojil jsem se s portálem Česká poezie, poslal jsem jeho redaktorům úryvek této básně a oni mi odpověděli, o jakou se jedná a z jaké je sbírky. Zhudebnil jsem ji netradičně, protože na text z devatenáctého století jsem nasadil tanečnější muziku. Korunku tomu dává projev Xaviera Baumaxy. Všichni ho znají jako písničkáře, který se s tím nemaže, ale v písni Cíl je v trochu jiné roli,“ prozradil Klímek.

Celá deska je charakteristická žánrovou pestrostí, a právě důrazem na texty. Na jejím konci jsou coby bonus dvě instrumentální skladby.

„Některé mé písně vznikly při cvičení na dechové nástroje, jiné u piana, další u kytary. Také jsem si řekl, že to zkusím zautomatizovat a pokusím se skládat takříkajíc na povel. A šlo to, bylo k tomu jen třeba více soustředění. Hudba je o nápadu, a ty přicházejí v různých situacích a pod vlivem různých témat,“ vysvětlil Klímek, který v několika písničkách na desce zpívá.

„Je to malinko z nouze, protože jsem se dostal do bodu, kdy už jsem nechtěl neustále někoho oslovovat a prosit, aby mi na desce zazpíval,“ přiznal. „Evu Burešovou, Davida Stypku, Xaviera Baumaxu a Michala Pavlíčka jsem prosit nemusel, vyšli mi vstříc v podstatě okamžitě. Ve skladbě Mág deklamuje Milan Princ, který mě také nahlodal, ať si něco nazpívám sám.“

Deska vyšla na konci srpna. Klímek zpočátku nepočítal s tím, že dá dohromady muzikanty a zpěváky a představí ji na pódiu. Prozatímní reakce jeho rozhodnutí ale možná mění.

„Původně jsem desku vydávat nechtěl, ale nakonec jsem ji vydal. Pořád si ještě říkám, že koncertní verze nemám v plánu, nicméně jak se mě na ni lidé ptají, tak o ní čím dál víc přemýšlím. Na desce se podílelo bezmála třicet lidí, takže by příprava nebyla jednoduchá. Uvidíme, odpověď zatím neznám,“ uzavřel Klímek

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám