Hlavní obsah

Hudebníci Marta Töpferová a Gabo Naas: Výzvou jsou pro nás dvojhlasé skladby

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkali se v Berlíně, a když jeden poznal nezaměnitelnost a chuť toho druhého do hudby, umělecky se sblížili. Česká zpěvačka, kytaristka a hráčka na cuatro Marta Töpferová a argentinský zpěvák, kytarista, hráč na charango a další nástroje Gabo Naas vyrazí 20. března koncertem v Novém Jičíně na tuzemské turné. Skončí 26. března v pražském JazzDocku.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Marta Töpferová a Gabo Naas mají před sebou české turné.

Článek

„Budu zpívat a hrát na mnoho nástrojů v triu s německým kontrabasistou Davidem Hagenem a v Paříži žijícím argentinským bubeníkem Mininem Garayem. Toho mi na turné doporučila právě Marta, osobně jsem se s ním seznámil teprve nedávno v Berlíně, kde žiju,“ vysvětlil Právu Naas.

„Já budu vlastně hostem,“ doplnila Töpferová. „Gabo má v Německu stálý kvartet, ve kterém působí ještě pianista. Ten ale na turné nebude, takže přeberu tak trochu jeho roli. Mým prvořadým cílem je představit Gaba českému publiku.“

Na koncertech budou interpretovat především argentinské národní písně, také peruánské či venezuelské. Představí i dvě vokální skladby.

„Náš vokální projekt je v začátcích. Jedno vokální duo, které zazpíváme, je od našeho společného kamaráda, argentinského hudebníka Rubena Maxima Faraha, který žije už třicet let v Německu. Skládá nádherné písně, je v nich cítit tradice jeho země. Zatím ale žádnou nenatočil, a tak bychom to chtěli udělat my,“ vysvětlila Töpferová.

Foto: Thorsten Frenzel

Marta Töpferová a Gabo Naas mají společný projekt.

Pro Naase je to další krok na jeho cestě. Rodák z argentinské Patagonie hudebně vyrůstal na jihoamerických národních písních, které byly pro jeho umělecký vývoj velice podstatné.  Potom začal skládat instrumentální skladby a nyní stojí před výzvou pracovat i s pěveckými linkami, a tím pádem začít psát texty.

Töpferovou poprvé viděl na jejím koncertě v Berlíně před asi osmi lety. Hrála tehdy s chilskými muzikanty Alejandrem Sotem Lacostem a Cristianem Carvachem. Později, když se setkali osobně, jí řekl, že byl velmi překvapen, jak se někdo původem z evropské země může na jihoamerickou hudbu tak dobře napojit.

Foto: archiv M. Töpferové

Gabo Naas si prošel noční Prahu.

„V prosinci 2018 jsme se potkali v Berlíně na bytové hudební sešlosti, které se říká peňa. Tam jsem ho slyšela hrát a zpívat poprvé a bylo to pro mě zjevení. Cítila jsem, jak z jeho úst vychází stará lidská duše, která tradiční písně své země zpívá velmi jemným a osobním způsobem,“ uvedla Töpferová.

V Berlíně se Naas usadil proto, že ho považuje za klasické multikulturní město. Vždy si přál potkávat muzikanty z celého světa a oni právě do hlavního města Německa velmi často jezdí.

„Když jsem město poznal, přišlo mi jako pestré kulturní centrum,“ vysvětlil. „Mohl jsem v něm poznat muzikanty ze všech koutů světa, aniž bych ho musel opustit. Každé setkání je pro mě důležité. Rostu při něm jako muzikant i jako člověk. Hraju tam teď s jednou kubánskou kapelou, spolupracoval jsem s tureckou zpěvačkou a působím v rodinné skupině původem z Burkiny Faso. Je to velice obohacující.“

Töpferová a Naas se po skončení českého turné vrhnou na práci ve vokálním duu. Vědí, že je to běh na dlouhou trať, protože chtějí, aby jejich dvojhlasé zpěvy byly detailně propracované. Je to nicméně výzva, kterou společně přijali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám