Hlavní obsah

Hry s Werichem a Horníčkem na třech albech

– PRAHA
Právo, Vladimír Říha

Vydavatelství Lotos vydává na třech CD scénky z her dvojice Werich - Horníček uvedených v Divadle satiry (a ABC) v 50. letech. Hry Ceasar, Husaři a Balada z hadrů pocházejí ze soukromého archívu Miroslava Horníčka, přetočil je herec Jiří Brož a nyní vydal za spolupráce Vladimíra Justa. V této podobě nebyly ještě nikdy publikovány.

Foto: Jan Pařík

Dorost Brna si vybojoval možnost hrát o titul

Článek

Balady z hadrů sice již dříve vyšly proslulé forbíny, ale současné vydání zachycuje jejich další dosud neznámou verzi. Na albech účinkuje i orchestr Karla Vlacha a Ježkova a Rychlíkova hudba je zachycena v autentické podobě, jak zaznívala během představení.

Středečního křtu alb se v Salmovské literární kavárně zúčastnilo mnoho pamětníků a spolupracovníků obou komiků - například herci Otto Lackovič a Roman Hemala, saxofonista orchestru Karla Vlacha (a posléze České filharmonie) Jaroslav Kopáček a za moderování Jiřího Suchého se vzpomínalo na Osvobozené divadlo, ABC a hlavně na oba komiky Jana Wericha a Miroslava Horníčka.

Mezi hosty byl i houslista Josef Suk, který jako mladík spolupracoval s Voskovcem a Werichem. "Málo lidí ví, že jako mladý konzervatorista jsem hrál v rozšířeném orchestru Karla Vlacha v Karlíně při muzikálu Divotvorný hrnec, kde jsem zažil ještě i Jiřího Voskovce. A nakonec Jaroslav Ježek byl žákem mého dědečka Josefa Suka na Konzervatoři, takže jsem vlastně i takto spojen s Werichovým divadlem," svěřil Právu.

Na setkání oznámil sběratel a kabaretní historik Jaromír Farník, že příští rok bude na Staroměstské radnici otevřena 7. února výstava "Vždy s úsměvem VW" jako pocta Janu Werichovi a Jiřímu Voskovcovi ke 100. výročí narození. Právě vydaná alba jsou příspěvkem Lotosu k tomuto výročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám