Hlavní obsah

Hřebejk natočil pro televizi temný krimithriller

Právo, Eva Vejdělková

Čtyřdílná minisérie Rédl, kterou natočil pro veřejnoprávní televizi režisér Jan Hřebejk, propojuje fiktivní příběh a dvě skutečné události z počátku 90. let, bezprostředně následující po pádu komunistického režimu. Soudní proces s generálem Alojzem Lorencem, nejvyšším šéfem kontrarozvědky StB v Československu, který je tu přejmenován na Ference, a stahování sovětských vojsk ze země.

Foto: Česká televize

V hlavní roli vojenského prokurátora Romana Rédla se představí Ondřej Sokol.

Článek

Temný krimithriller vypráví smyšlený případ dvou mladíků, kteří náhodou zjistí, že se při stahování okupační armády ztrácejí železniční vagony naložené zbraněmi a municí. Rozhodnou se přijít problému na kloub, ale o pár dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je zřejmě na útěku.

Hlavní roli ztvárnil Ondřej Sokol, který jako vojenský prokurátor Roman Rédl čelí největšímu případu své kariéry. Snaží se přijít na motiv vraždy a poté i na to, kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa.

Česká televize začne minisérii vysílat v neděli 11. listopadu.

Scénář napsal absolvent FAMU Miro Šifra v podstatě jako svoji diplomovou práci. „Začal jsem na scénáři pracovat daleko dříve, než jsem věděl, že to Česká televize někdy natočí, a díky tomu jsem měl více času na rešerše. Tak jsem se dostal například ke spisům z významných soudních sporů té doby se starými funkcionáři,“ uvedl autor, který informace posbíral v době, kdy pracoval jako spoluscenárista na filmu Rudý kapitán.

„Zjistil jsem, že mám k dispozici mnohem víc zajímavých příběhů, než je možné do filmu použít. Byla by opravdu škoda nechat je být, a tak vznikl ještě samostatný příběh nadporučíka Rédla,“ řekl Právu.

Na období následující bezprostředně po pádu komunismu v Československu v listopadu 1989, které sám nezažil, ho prý zaujaly hlavně proměny prostředí. „Speciálně v bezpečnostních složkách se toho hodně měnilo. Mnozí z těch starých museli odejít, ale nová generace byla nezkušená a často se ani nevědělo, co se má dělat. Přišlo mi to pro kriminálku zajímavé,“ vysvětlil.

„Stručně řečeno, Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami,“ dodal režisér Jan Hřebejk. „Zajímavé je, jak lecjaký stín z té doby dopadá do dneška. Ten fiktivní příběh totiž ukazuje, jak určitý amatérismus ve spojení s frustrací vyhozených estébáků společně vytvořil podhoubí, které ovlivňuje společnost doteď,“ vysvětlil.

Představitel hlavní role Ondřej Sokol podotkl, že minisérie je velmi dobře dramaticky vystavěná.

„A postavy nejsou černobílé, není tam žádný zlý komunista a hodný disident,“ slíbil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám