Hlavní obsah

Hrabyňský památník připomíná popravu generála Heliodora Píky

Právo, Denisa Telaříková

Čtyři nové výstavy v hrabyňském Památníku II. světové války, který se v pátek otevřel po zimní přestávce, si nenechal ujít ani syn nestora „bunkrologie“ Jan Polášek mladší se ženou Jiřinou. Manželé z nedalekých Těškovic památník navštívili, aby zavzpomínali.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Veteráni z výstavy v hrabyňském památníku

Článek

„Vždy se přijedeme podívat, když je tu nová výstava, máme zde i osobní pouto. Můj táta, Jan Polášek, byl totiž duchovním otcem obnovy pevnosti v Hlučíně-Darkovičkách. Když sem přijdu, tak na něj zavzpomínám. Jinak chodíme skoro pravidelně na výlety do Darkoviček,“ popisoval šestašedesátiletý muž.

Dodal, že bunkry ho provází díky otci celý život. „Rodinné výlety s tátou byly vždy na nějaký bunkr. No a my v tom pokračujeme. Jezdíme už i s vnoučaty na výlety k bunkrům,“ líčil Polášek mladší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jan Polášek mladší se ženou

„Výstavu o Areálu čs. opevnění v Darkovičkách jsme připravili společně s výstavou mapující historii hrabyňského památníku na počet letošního 200. výročí Slezského muzea, jehož jsme součástí,“ upozornila vedoucí památníku Jana Horáková. Dodala, že třetí novou výstavou je ta o účasti zdejších mužů v 1. světové válce, kterou připravili k 100. výročí od vypuknutí této války.

„Dostala název Češi ve Velké válce a návštěvníci na ní uvidí například věci vážící se k Janu Čapkovi, což byl před I. světovou válkou významný sokolský funkcionář na Moravě a ve Slezsku, který organizoval československé hnutí v italských legiích,“ lákala Horáková.

Výstava na počest generála Heliodora Píky

Na výstavě Češi ve Velké válce se objeví i významná osobnost Slezska, generál Heliodor Píka, což byl československý voják a legionář, který se zapojil do zahraničního protinacistického odboje a bohužel se stal obětí komunistického teroru.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Z výstavy v Památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku

„Tomuto významnému rodákovi ze Štítiny na Opavsku jsme připravili ale i samostatnou výstavu nazvanou Heliodor Píka - legionář a vojenský diplomat. Letos totiž uplyne 65 let od jeho popravy oběšením,“ uvedla šéfka památníku.

Lidé si budou moci prohlédnout Píkovu poválečnou uniformu, jeho diplomatické pasy, válečná vyznamenání, ale i motáky, které psal synovi, když byl vězněn na Pankráci. Památník navíc bude v průběhu sezóny jeho věci vyměňovat.

„Jsou to totiž velmi vzácné dokumenty a my je nechceme ve vitrínách pod světly nechávat příliš dlouho, aby se nepoškodily. Zanedlouho vystavíme i poslední dopis Píky, v němž se v noci před popravou rozloučil se svými blízkými. K vidění bude i jeho ručně psaná žádost o milost,“ shrnula Horáková. Památník II. světové války v Hrabyni má otevřeno denně od 4. dubna do konce listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám