Hlavní obsah

Hraběnky, upocené vesnické holky, u televizních diváků vyhrály

Právo, Eva Zajíčková

Mezi nové řady úspěšných seriálů Letiště, Ordinace v růžové zahradě a Velmi křehké vztahy, které Nova s Primou právě postupně posílají na obrazovku, v pondělí vstoupila Česká televize s první skutečnou novinkou letošního podzimu, sedmnáctidílnými Hraběnkami.

Článek

Do party seriálových postav složené z napudrovaných sestřiček, lékařů, letušek a rozmarných dcer Rubešových tak vpadly upocené vesnické holky, které utopí tátovi traktor se slámou v kachňáku na návsi, vrtají se v motoru a doma ve skříni málem už ani nehledají nic jiného než obvyklé montérky a zástěry, protože v malé pohraniční vesnici ani není proč.

Hraběnky mají k problémům komerčních seriálů dál než ze svého šumavského Maletína do pražských ateliérů s kulisami ordinace, ale i v nich "se hraje především o vztazích". Čtyři dcery sedláka Hraběte (Josef Abrhám) a jeho ženy Vlasty (Jana Hlaváčová) totiž v odlehlém zapadákově samozřejmě touží po lásce, a dokonce tak zoufale, že romantické snění dokáže v Jarce (Lenka Vlasáková) probudit i pouhý příchod neznámého ztroskotance (Richard Krajčo), který se s plechovou vanou a starými kamny zabydlí v opuštěném kravíně.

Nesplněné touhy si na rodinném statku zatím troufla pojmenovat jen malá dcerka nejstarší Marty (Zuzana Bydžovská), jenže ta si zatím vystačí s mořem v lavoru a na vzpouru proti sedláckému životu rodiny má ještě čas.

V prvním díle se toho moc nestalo

Farmářský seriál z česko-německého pohraničí napsali Ivo a Eva Pelantovi, tvůrci Ranče u Zelené sedmy, přesto Hraběnky nejsou další rozvernou vesnickou komedií. Humoru je tu asi tolik, kolik by ho přinesl obyčejný den, a podle prvního dílu soudě, ten situační bude spíš cudněji odhalovaný než jarmarečně rozkřičený a konverzační suše úsporný, což vyhovuje Abrhámově hereckému naturelu, a tak se nabízí otázka, jestli se nechali scenáristé inspirovat obsazením role, anebo to je hercův vklad při společné úpravy dialogů s režisérem Jaroslavem Brabcem.

Zdá se, že bude nenápadně, ale zásadně utvářet náladu seriálu a je škoda, že ji tak dryáčnicky přehlušuje patetická hudba, která ubíjí i zřejmé úsilí o autentičnost.

Přestože Pelantovi se otevřeně přihlásili k dietlovské tradici profesní rodinné ságy, a to i původním rozložením příběhu do "klasických" třinácti dílů, režisér Brabec, původním školením kameraman, se zaměřil na obraz a snaží se nabídnout pro tuzemský seriál neobvyklý, až filmový vizuální zážitek. Zároveň to ale bohužel prodlužuje příběh o čtyři díly, a tak Hraběnky vstoupily na obrazovku až příliš zvolna a proti otcovu sedláckému megalomanství se dcery vzbouří až příště, což mohlo, ale také nemusí diváky odradit.

V prvním dílu se toho zkrátka zas až tolik nestalo a navíc se nevyhnul několika klišé - v každé vesnické hospodě snad nemusí přivandrovalec narazit na nedotknutelné místo štamgastovo - a kamera až moc často ulpívá na "malebné" kostelní věži nebo na dlouhých pohledech do západů slunce, připomínajících tu nejobyčejnější reklamu na sušenky. Ale snad dají diváci, které to odradilo, Hraběnkám ještě další šanci, zaslouží si ji už jen kvůli nevšední látce a patrné snaze o autentičnost.

Napoprvé to u publika vyhrály. Staly se nejsledovanějším pořadem pondělního večera, vybralo si je 1,7 miliónu dospělých diváků, což je pětina dospělých obyvatel Česka.

Hraběnky, Česká televize 2007 Režie: Jaroslav Brabec, scénář: Ivo a Eva Pelantovi, dramaturgie: Jaroslav Otčenášek, hudba: Jan Jirásek, kamera Petr Koblovský, hrají: Josef Abrhám, Jana Hlaváčová, Zuzana Bydžovská, Lenka Vlasáková, Andrea Elsnerová, Zuzana Vejvodová, Richard Krajčo, Veronika Freimanová, Martin Stropnický, Vlasta Chramostová aj. Premiéra 1. ze 17 dílů 3. 9. na ČT 1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám