Hlavní obsah

Hrabalovský týden začal na Nové scéně

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Události týdne se nesou ve znamení 100. výročí narození Bohumila Hrabala, který se narodil 28. 3. 1914 v Brně-Židenicích.

Foto: Michaela Slobodová

Nová scéna pražského Národního divadla uvedla v pondělí komponovaný pořad Cikánská rapsodie.

Článek

A právě Brno, kde strávil sice jen dva roky života, ale často se tam vracel, mu připravilo šestidenní oslavný maratón, který čítá na dvacet položek: přednes poezie i prózy, promítání jeho filmů a dokumentů, výstavy a divadelní inscenace – až po nepietní happening u jeho rodného domu.

Hlavním aktérem i pořadatelem je brněnské Divadlo Husa na provázku, jež se v sobotu stane dějištěm pořadu Via Hrabal a v neděli festival uzavře inscenací Rozvzpomínání na motivy románu Obsluhoval jsem anglického krále, jež se na repertoáru divadla drží téměř tři desetiletí.

Na Hrabala se bude vzpomínat i v Nymburce a Praze-Libni, kde prožil velkou část života. Řada inscenací ale vzniká i v dalších divadlech, třeba plzeňské loutkové Divadlo Alfa uvádí svou verzi Ostře sledovaných vlaků, jež patří k nejčtenějším Hrabalovým prózám. U příležitosti jubilea vydává Mladá fronta celé jeho dílo v sedmisvazkové edici.

V Praze začal hrabalovský týden komponovaným pořadem Cikánská rapsodie, který svému příteli věnoval romský hudebník a skladatel Jiří Korman a který měl premiéru v pondělí na jevišti Nové scény Národního divadla.

V deseti obrazech byly nejvýraznější živě interpretované romské písně souznějící s hrabalovskými citáty v touze po zachycení každého, byť všedního okamžiku lidského života v jeho jedinečnosti a emotivní působivosti.

Celkově však koncepce večera strádala malou dramaturgickou provázaností a hereckou povšechností profesionálních i neprofesionálních aktérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám