Hlavní obsah

Hrabal, Škvorecký, Zábrana a Kolář se potkají v Divadle Na zábradlí

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři osobnosti české literatury - Bohumil Hrabal, Josef Škvorecký, Jan Zábrana a Jiří Kolář - se potkají na scéně pražského Divadla Na zábradlí v inscenaci hry Miloše Orsona Štědroně Krásné psací stroje!, která má světovou premiéru v režii Jiřího Havelky 19. a 20. února.

Foto: KIVA

Jan Zábrana (Miloslav König), Jiří Kolář (Jiří Vyorálek) a Bohumil Hrabal (Ladislav Hampl) se potkají ve hře Krásné psací stroje! v Divadle Na zábradlí

Článek

Autor Miloš Orson Štědroň si tentokrát jako hlavní téma zvolil literaturu, konkrétně pak život spisovatelů spojených s nakladatelstvím Odeon, které bylo ve své době fenoménem. Nelehké boje a sváry mezi literárními velikány, jejich zápolení o existenci ve víru redaktorských nástrah a normalizace. Své souboje svádějí prostřednictvím rychlých psacích strojů a samozřejmě také textem, hudbou a písněmi Miloše Orsona Štědroně. Diváci se tak mohou těšit nejen na herecké, ale také pěvecké výkony Miloslava Königa jako Jana Zábrany, Petra Jeništy jako Josefa Škvoreckého, Ladislava Hampla jako Bohumila Hrabala nebo Jiřího Vyorálka jako Jiřího Koláře. Opomenuta nezůstala ani světová literární scéna, jako Allen Ginsberg se představí Leoš Noha.

Do konce sezony připraví Divadlo Na zábradlí pro své diváky ještě dvě premiéry. V dubnu to bude původní autorská inscenace Jana Mikuláška Posedlost, ve které bude ústředním tématem láska - ve všech svých podobách. A těsně před koncem sezony ovládne jeviště dramatizace ruského románu pod názvem O jako Oblomov v režii Jana Friče.

V průběhu letních měsíců pak bude probíhat nutná výstavba zastřešení dvora, která nahradí prostory foyer, o které Divadlo Na zábradlí přišlo z důvodu neprodloužení stávající nájemní smlouvy. Zábradlí se tak divákům otevře pravděpodobně až v průběhu října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám