Hlavní obsah

Horkýže slíže

Právo, Jaroslav Špulák

Horkýže slíže je jedna z nejbláznivějších punkrockových skupin Slovenska. Loni vydala album Alibaba a 40 krátkych songov, sérii čtyřiceti bláznivých hudebních nápadů. Nyní plní slib, že do roka a do dne přijdou s novinkou Ritero Xaperle Bax.

Foto: Jiří Smutný

Mendelianum se nachází v Biskupském dvoře, který navazuje na Dietrichsteinský palác

Článek

Převeselou, sluší se předeslat. Čtveřice má svérázný druh humoru, v němž nejde daleko k vulgarismům, nicméně nakládá s nimi jako kojenec s mateřským mlékem: s přirozenou potřebou.

Hned v první skladbě Sršeň namísto refrénu bzučí, v Náboženských zvykoch zpívá: "Rybacé maso okamžite sežeň, dneska je pôst tak vypluj ten rezeň." Roztomilé přiznání "Hej, hej, mladé baby sa mi páčia, pijú, grcajú ako za mladých čias ja," zdobí píseň Baby a v kousku Svobodnoje vremja dívčí hlas na otázku "Što ty delala v svobodnoje vremja?" nevinně odpovídá: "Ja si to už nepametám, drogy, disco, viem ja?"

Další pasáže jsou nepublikovatelné, což však nic nemění na tom, že svérázný rock´n´roll Horkýže slíže je přes svou buranskost přitažlivý i se slámou, jež mu čouhá z holínek.

Nevsadili jen na slovenské reálie, jako na předešlých deskách. Směřují rovnou k federálním představám. Není proto náhoda, že se probíhající turné u nás odehrává ve vesměs vyprodaných klubech. Lze při něm současně zjistit, že jistá instrumentace kapely už nezdobí jen studiová alba.

"Jednu scénku jsme ukradli Divokými Billovi. Kdysi jim volal nějaký kluk, že by s nimi rád hrál na dudy. Oni na to, že by to šlo, ale on jim řekl, že mu máma dala podmínku, že ho kapela nesmí zatahovat do drog a alkoholu. Kluci nato, že by se to dalo zařídit, a co ty dudy? Odvětil, že je ještě nemá, ale koupí si je a naučí se na ně hrát. To je přece hláška jako hrom," řekl Právu Kuko, baskytarista a zpěvák skupiny.

Horkýže slíže: Ritero Xaperle Bax

EMI, 37:50

Reklama

Výběr článků

Načítám