Hlavní obsah

Holčičí Čechomor. Poetická Vesna sází na slovanské mýty

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká příroda a pohanská mytologie inspirovala první klip dívčí kapely Vesna. Jmenuje se Morana.

Nový videoklip Vesny - MoranaVideo: Vesna

 
Článek

Melodii i text Morany napsala frontmanka kapely Patricie na Berklee College of Music, klip se natáčel mimo jiné v prostorách Valašského muzea s režisérem Matyášem Fárou.

„Morana je bohyní zimy a smrti. Lidé se jí často bojí. My jsme ale chtěli ukázat příběh obyčejné dívky,“ vysvětluje svou vizi zpěvačka, textařka a skladatelka v jednom. Kamery se ujal Maxim Stano a ve spolupráci s režisérem Fárou vytvořili téměř filmové dílo.

„Pro nás i herce to bylo natáčení na krev. Točilo se v příšerném mrazu, na place jsme trávili klidně i 16 hodin,“ popsal režisér klipu Matyáš Fára.

Foto: Lucie Vysloužilová

Zpěvačka Patricie ztělesňuje Moranu.

Patricie natočila píseň s flétnistkou Andreou Šulcovou, houslistkou Bárou Šůstkovou a bulharskou klavíristkou Tanitu Yankovou. Každá z nich v klipu hraje jinou slovanskou bohyni.

„Chtěly jsme to dělat od začátku nejlépe. Na první natáčení jsme oslovily Český národní symfonický orchestr. A světe div se, řekli jo,“ uvedla Tanita. Po prvním klipu plánují hudebnice další ke každému ročnímu období.

Vesna vystoupí mimo jiné 18. května v pražské Hauch Gallery, kde se chystá i přehlídka šatů návrhářky Kamily Vodochodské a „éterická taneční performance“. Lístky jsou v předprodeji Ticketlive.

Reklama

Výběr článků

Načítám