Hlavní obsah

"Hobití zákon" byl schválen na Novém Zélandu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandský parlament schválil nový zákon kvůli natáčení velkofilmu Hobit. Upravuje podmínky pro pracovní smlouvy filmařů. Zákon byl součástí dohody s producenty hollywoodské firmy Warner Bros.

Článek

Společnost Warner Bros. v uplynulých týdnech hrozila, že natáčení Hobita přesune do jiné země, protože herecké odbory nesouhlasily s horšími podmínkami pro novozélandské pracovníky.

Protože projekt představuje přímou investici asi půl miliardy dolarů a navíc má další milióny přinést nepřímo, např. díky turismu, vláda se rozhodla jednat. Ministryně práce uvedla, že nechce vidět mizet tisíce pracovních míst, vyjednávání s Hollywoodem se účastnil samotný premiér John Key.

Opozice ale vidí takový krok ve prospěch jednoho podniku jako cestu do pekel. "Co udělá vláda příště? Podlehne jakékoli nadnárodní společnosti, která požádá o zmírnění pracovních standardů výměnou za nějakou investici?" rozčílil se Charles Chauvel z novozélandské Labour Party.

Vláda vyšla producentům velmi vstříc. Nabídla další daňové úlevy, pomoc s marketingem a navíc ještě změnu zmíněného zákona. Podle něj nejsou filmaři normální zaměstnanci ale spíše nezávislí podnikatelé. Odbory požadovaly, aby novozélandští herci a další pracovníci dostali smlouvy jako plnohodnotní zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám