Hlavní obsah

Hobit vládne americkým kinům, nesesadil ho ani Tarantino

Los Angeles

Již třetí víkend po sobě vládne kinům ve Spojených státech a v Kanadě film Hobit: Neočekávaná cesta, který předstihl v žebříčku návštěvnosti další snímky - muzikál Bídníci na druhém a western Nespoutaný Django na třetím místě. Letošní tržby v amerických kinech jsou nejvyšší v historii.

Foto: Warner Bros

Martin Freeman v roli hobita Bilba Pytlíka

Článek

Hobit, kterého podle knihy J. R. R. Tolkiena natočil režisér Peter Jackson, přes víkend utržil v severoamerických kinech 32,9 miliónu dolarů (625 miliónů korun). Od uvedení do kin dosáhly tržby filmu po celém světě 686,7 miliónu dolarů, z toho v Severní Americe 222,7 miliónu.

Na druhém místě byl během svého prvního víkendu western Quentina Tarantina s Jamiem Foxxem a Christophem Waltzem odehrávající se na americkém Jihu v době otroctví s tržbami 30,7 miliónu dolarů. Třetí je muzikál Bídníci natočený podle divadelní předlohy a románu Victora Huga s Hugh Jackmanem, Anne Hathawayovou a Russellem Crowem (28 miliónů dolarů).

Foto: Falcon

Christoph Waltz a Jamie Foxx ve filmu Nespoutaný Django

Oba filmy šly do kin již během vánočních svátků, takže jejich celkové severoamerické tržby činí 64 miliónů (Nespoutaný Django) a 67,5 miliónů dolarů (Bídníci). Další premiéra týdne, komedie Parental Guidance s Billym Crystalem a Bette Midlerovou, skončila čtvrtá (14,8 miliónu dolarů). Thriller Jack Reacher: Poslední výstřel s Tomem Cruisem klesla z druhého místa minulý na pátou příčku s tržbami 14 miliónů dolarů.

Úspěšný agent 007

Studio Sony v neděli oznámilo, že nejnovější film o Jamesi Bondovi, Skyfall sice v Americe už vypadl z první desítky návštěvnosti, ale překonal hranici miliardy dolarů v celosvětových tržbách. Snímek s Danielem Craigem v hlavní roli tak potvrdil, že je komerčně nejúspěšnějším snímkem o agentovi 007.

Foto: MGM/Columbia

23. bondovka Skyfall opět s Danielem Craigem

Podle agentury AP vysoké víkendové tržby také ukazují, že Hollywood překoná rekord v tržbách v severní Americe. Diváci v kinech zaplatili za lístky 10,8 miliardy dolarů. Dosavadní rekord ve výši 10,6 miliardy byl z roku 2009.

Reklama

Související články

Hobit jako akční jízda

Dlouho očekávaná česká premiéra Hobita je tady. První Češi viděli velkofilm režiséra Petera Jacksona Hobit: Neočekávaná cesta v úterý v Praze. Téměř...

Tři hodiny s Bilbem, Gandalfem a trpaslíky

Už jen pár hodin zbývá do veřejné půlnoční premiéry Jacksonova Hobita: Neočekávané cesty. Milióny fanoušků veleúspěšné filmové trilogie Pán prstenů znají...

Výběr článků

Načítám