Hlavní obsah

Hledá se písnička, která zaujme. Česká republika se znovu zúčastní soutěže Eurovision Song Contest

Právo, Jaroslav Špulák

Česká republika se letos vrací do televizní písničkové soutěže Eurovision Song Contest. Její šedesáté semifinále a finále se uskuteční 19. až 23. května ve Vídni. To proto, že v ní loni zvítězila Rakušanka Conchita Wurst, zpěvačka s vousem.

Foto: ČTK

Posledním českým zástupcem na Eurosongu byla skupina Gipsy.cz.

Článek

Návrat našeho účastníka do soutěže je překvapivý. Po neúspěchu skupiny Kabát v Helsinkách v roce 2007, kde měla Česká republika zástupce v národních barvách historicky poprvé, osmnáctém místě zpěvačky Terezy Kerndlové o rok později v Bělehradu a poslední příčce kapely Gipsy.cz v Moskvě v roce 2009 to vypadalo, že se další naši zpěváci soutěže již nezúčastní, neboť jejich konkurenceschopnost na popové scéně v Evropě je nevelká.

„Česká televize v posledních třech letech posiluje svoji pozici mezi evropskými veřejnoprávními stanicemi a připojení se k tomuto výjimečnému ročníku Eurovize vnímá jako další krok tímto směrem. Nadcházející ročník soutěže se bude navíc konat v blízké Vídni a jde zároveň o ročník jubilejní. Zapojení České televize je tentokrát příhodné i vzhledem k tomu, že soutěž v posledních letech aktualizovala svoji dramaturgii,“ prozradila včera Právu Alžběta Plívová, mluvčí České televize, která je za naši zemi i tentokrát garantem účasti.

Autory oslovil Ondřej Soukup

Momentálně probíhá výběr písničky i interpreta. Plívová prozradila způsob, jakým se to děje. „Česká televize nebude pořádat národní kolo soutěže, což umožňují její pravidla. Do finálního výběru interpreta bude zapojena odborná porota, přičemž o prvotní oslovení autorů a interpretů požádala Česká televize hudebního skladatele a producenta Ondřeje Soukupa.“

Jméno písničky i zpěváka, který s ní bude ve Vídni Českou republiku reprezentovat, zveřejní Česká televize nejpozději začátkem března.

Eurovision Song Contest se poprvé uskutečnil v roce 1956 ve švýcarském Luganu. Zvítězila v něm domácí zpěvačka Lyss Asia s písničkou Refrain. Účast v soutěži stála v následujících letech za počátkem úspěšné kariéry řady umělců.

Nejvýraznější z nich byla švédská skupina ABBA, vítěz z roku 1974. Soutěže se zúčastnili i Celine Dion, Julio Iglesias, Cliff Richard, Lordi, Loreen či dívčí ruské duo Tatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám