Hlavní obsah

Hlavní cenu jubilejního AniFestu si odnesl estonský snímek Potápěči v dešti

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Nejlepším filmem desátého ročníku mezinárodního festivalu animovaných snímků AniFest, který se do neděle koná v severočeských Teplicích, se stal estonský snímek Potápěči v dešti režisérské dvojice Olgy a Priita Pärnových. Tvůrci tak získali Grand prix.

Článek

Porota, v níž zasedli mj. britská animátorka Joanna Quinnová, německý autor Andreas Hykade, režisér i animátor Noro Držiak, ocenila u hlavního vítěze letošní přehlídky zejména „bravurní vylíčení absurdity existence“. Film získal už řadu ocenění na zahraničních festivalech a vypráví o životě manželského páru potápěče a zubařky.

Nejlepším počinem v kategorii celovečerních snímků bylo vyhlášeno Ošklivé kačátko ruského režiséra Garriho Bardina, a to za „úžasnou animaci a vylíčení postav, které potěší diváky všech věkových kategorií“.

Diváckou cenu i Čestné uznání v kategorii celovečerních filmů získal velmi zajímavý experiment Phila Mulloye Goodbye, Mister Christie.

Soška porcelánového čápa

AniFest uděluje řadu cen, včetně kategorií reklam, videoklipů nebo dětské tvorby – porotce dále zaujaly filmy Spánek (do 5 minut), Mrdrchain (kategorie 5-15 minut) režiséra Ondřeje Švadleny nebo Maska. Hlavní cena v kategorii Studentský film poputuje do Finska za „svérázný a vtipný příběh“ Jazykování.

„S porotci jsme se u krátkých filmů poměrně snadno shodli. Ocenili jsme ty, které jsou zajímavé svým pohledem na svět nebo vytvářejí svůj vlastní originální svět. Hledali jsme filmy se zvláštní myšlenkou a nosným dějem,“ řekl Právu porotce Noro Držiak, který v současné době pracuje na filmovém Aloisi Nebelovi.

„Vítězným snímkům se podařilo přenést pocit, emoci, což je u animovaných filmů velmi důležité a také mnohem složitější než u těch hraných,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám