Hlavní obsah

Hity Roxette zabalené do obav

Právo, Jaroslav Špulák

Švédští Roxette přijeli ve čtvrtek večer do pražské O2 areny, aby společně s českými příznivci oslavili třicet let své existence. Na probíhajícím výročním turné to byl divácky nejnavštívenější koncert. Bylo totiž vyprodáno, přišlo patnáct tisíc lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roxette zahráli sedmnáct písniček.

Článek

Není pochyb o tom, že u nás jsou Roxette populární v podstatě celých těch třicet let, co se na popové scéně pohybují. Za tu dobu vydali devět řadových alb a z nich nabídli fanouškům i hitparádám čtyřicet singlů. Opravdu velkých hitů mají mnoho. V Praze vybrali sedmnáct z nich a seřadili je do skoro hodinu a půl trvajícího programu, který ve svém závěru patřičně gradoval.

Zpěvák Per Gessle nadšeně zdravil publikum, děkoval za jeho přízeň a vtipkoval na pódiu se svými spoluhráči. Ti odehráli své party přesvědčivě, jen trochu, stejně jako celé písničky, doplácely na poněkud nevyrovnaný zvuk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Per Gessle se ujal role frontmana.

Smutný však byl pohled na Marii Fredrikssonovou, zpěvačku Roxette. V roce 2002 jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku. Odoperovali ho, zpěvačka se dostala do dobré kondice a v roce 2009 se do sestavy vrátila. Od té doby vydali Roxette dvě řadová alba a objíždějí svět. Turné ke třicátému výročí začalo již loni a potrvá do roku následujícího.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roxette slavili třicet let existence.

Bohužel se zdá, že zdravotní stav Fredrikssonové není příliš uspokojivý. Podle informací Práva špatně chodí a je velice pohublá. Při pražském vystoupení seděla na vysoké židli a po celý koncert měla jednu nohu přehozenou přes druhou. Její pěvecký výkon byl vzdálen tomu, co na pódiích předváděla kdysi, po celou dobu se opírala o profesní pomoc vokalistky Malin Ekstrandové, která její party zpívala většinou s ní.

Foto: Jan Handrejch

Marie Fredriksson po celou dobu vystoupení seděla na židli.

Během večera došlo na takové hity, jakými jsou Sleeping in My Car, Stars, Crush on You, How Do You Do!, It Must Have Been Love, Dressed for Succes, Dangerous či Joyride. Hrálo se i akusticky a přišel i přídavek.

Byl to koncert, který připomněl slavnou kapelu a její největší okamžiky z celé kariéry. Současně to byl koncert, který byl tak trochu smutný.

Reklama

Výběr článků

Načítám