Hlavní obsah

Historky a povídačky Velké ryby Tima Burtona

Právo, Michal Procházka

Americký excentrický filmař a animátor Tim Burton se pyšní tím, že jeho filmy jsou často ujeté, správně pokleslé (Ed Wood), plné šílených apokalyptických představ (Mars útočí) nebo ničím nespoutané fantazie (Beetlejuice). Jeho snímek Velká ryba není výjimkou.

Foto: Hana Štrymplová

plakát k akci Fírfest

Článek

Přináší drama člověka a jeho života na pomezí fantazie a reality. Starý pan Ed Bloom (sugestivní Albert Finney) je notorický vypravěč vymyšlených historek, což leze krkem hlavně jeho synovi Willovi (Billy Crudup), který si natruc zvolil opačné životní krédo. Stal se novinářem, aby vyprávěl pravdivé příběhy - nedošlo mu, jak to s těmi novináři doopravdy je.

V barvitých a neuvěřitelných vyprávěních pana Eda už nelze rozeznat pravdu od výmyslů. Není lehké ani poznat, jaký on, automat na dobrou zábavu, který je rád středem pozornosti, doopravdy je. Ovšem v okamžiku, kdy leží na smrtelné posteli a čeká na zubatou, rozehrává film zajímavou situaci: Burtonovi se podaří vytvořit dusno mezi otcem a synem, kteří spolu dlouho nepromluvili. Jenže v momentě, kdy má stařec v osamění šedivého pokoje čelit pravdě a uvědomit si, že nelze žít jen ze lží a zábavných historek, se najednou film otáčí nečekaným směrem.

Sentimentální konec kazí dojem

Nejspíše je sentimentalita rodiny za velkou louží - v superstátě rozesmátých rodinných fotografií - posvátná a nelze se proti ní ve většinovém biografu bouřit. Proto se docela zajímavý film nakonec zvrhne do poplakávání nad mužem, jehož fantazie byla větší než on sám a jenž s ní nedovedl žít v malém rybníce, tedy doma, v obýváku a u televize. Každý Američan z obrovské země porozumí tomu, čemu Čech z Nemanic nikdy: v malém akváriu zůstane malá ryba vždycky malou rybičkou a velká ryba si žádá prostor. Asi proto Ed celý život trávil na cestách a zanedbával ženu (Jessica Lange) i syna.

Z druhé strany film představuje svérázný, ironický příspěvek na téma amerického snu. Mladý Ed Bloom (vynikající Ewan McGregor) je komickou karikaturou správného amerického hrdiny, který se pyšní upraveným účesem, hrdým postojem a pozitivními názory. A když si něco vezme do hlavy, je nesnesitelně přímočarý.

Oslava fantasie

Velká ryba připomíná příliš dlouhé bludiště, v němž lze rozpoznat i ozvuky evropského fantaskního filmu, Felliniho férií. Závěrečné odplutí na lodičce vstříc smrti je zase "blakeovské". Ale Burtonovi nejde ani o život ani o smrt, ale o fantazii samu, bez níž člověk, jak on naznačuje, nedovede život prožít - anebo spíše po něm nic nezbude. Využívá dobrou předlohu Daniela Wallace, aby mohl na filmové plátno vršit podivné kreatury, obry, cirkusáky, podivíny a čarodějnice. Jde o výpravu do fantazie, o cestu z extrému do extrému. Proč ne, vždyť se jedná o zamotaný, ale zábavný film - jen by do něj autor nesměl tahat sentiment. Takhle se jeho Velká ryba utopí ne v rybníce, ale ve sladké polevě.

Velká ryba

USA (2003), 125 min

Režie: Tim Burton, scénář John August na motivy románu Daniela Wallace, kamera: Philippe Rousselot, hrají: Albert Finney, Ewan McGregor, Billy Crudup, Jessica Lange.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám